Kdo leží na jindřichohradeckém pohřebišti, prozradí nové rozety

Jindřichův Hradec – Pohřebiště vojáků, kteří zemřeli v jindřichohradeckém lazaretu na zranění z první světové války, již není anonymní. Dvouměsíční rekonstrukcí vojenského hřbitova vyvrcholila mnohaletá snaha o dohledání jmen pochovaných. Jindřichohradeckým se podařilo nalézt je a umístit na rozety v místech, kde jsou těla pochována.

Více než 200 lidí spočívá na jindřichohradeckém vojenském pohřebišti z první světové války. Většina z nich podlehla zranění v městském lazaretu, dlouho se přitom nevědělo, kdo vlastně pod zemí v Jindřichově Hradci leží. Před osmi lety začali místní zjišťovat, jak se pochovaní lidé jmenovali. Při rekonstrukci pohřebiště, která zabrala dva měsíce, se potom objevily rozety se jmény padlých.

Úprava hřbitova stála více než milion korun, podle jindřichohradeckého starosty Stanislava Mrvky měla investice především morální význam. „Stále připomíná všem generacím, co se v minulosti dělo. A důležité je nezapomenout na historii,“ podotkl starosta.

Největší změnou na pohřebišti je pojmenování pochovaných lidí. Podařilo se to, přestože je původní evidence nepřesná. „Při jejím bližším prozkoumání jsme zjistili, že řada údajů je špatně uvedená nebo neúplná,“ poukázala vedoucí jindřichohradecké správy krematoria a pohřebiště Hana Palusková. Nakonec ale Jindřichohradečtí dali dohromady seznam obětí. Pomohla rodina s dlouhou hrobnickou tradicí. „Dalo se předpokládat, že bychom u nich mohli najít potřebné záznamy, což se nám následně potvrdilo,“ uvedla Palusková.

Rekonstrukci pohřebiště ukončila slavnost, při které vojáci položili věnce a květiny k hrobům a také památníkům kóty 363 od Cebrova 1916, obětí válek 19. století a obětí druhé světové války.

V Jindřichově Hradci skončila oprava prvoválečného vojenského hřbitova (zdroj: ČT24)