Zpěvák-zastupitel Kalousek pojišťovnu nepodvedl, rozhodl soud

Praha – Zpěváka a pražského zastupitele za ODS Jana Kalouska spolu se skupinou dalších dvaceti lidí zprostil soud obžaloby z pojistných podvodů při obchodech s auty. Proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1 se ale odvolal státní zástupce, přinejmenším u dvou obžalovaných s verdiktem nesouhlasí.

Skupinu 21 lidí, mezi nimiž figuroval i pražský zastupitel Kalousek, lídr městské ODS v jednom ze tří volebních obvodů v minulých komunálních volbách, vinil žalobce z machinací s fakturami za fiktivní opravy v autoservisu, který uměle prodražoval opravy a měl vést dvojí účetnictví – pro finanční úřad a pojišťovnu. Ta tak měla vyplatit navíc 50 milionů korun.

Samotná pojišťovna se ale k trestnímu řízení s nárokem na náhradu škody nepřipojila a státní zástupce nakonec u obvodního soudu také neuspěl. „V dané věci byl vyhlášen zprošťující rozsudek,“ uvedla mluvčí soudu Lenka Cihlářová.

Jana Kalouska vinila policie z toho, že se se servisem dohodl na navýšení faktur při opravách svého vozu o 172 a 63 tisíc korun. Zastupitel obvinění odmítl, hovořil pouze o „nesrovnalosti v opravě vozu“. Se stížností proti stíhání však neuspěl. Kvůli obžalobě se vzdal placené funkce předsedy výboru pro informatiku a evropské fondy pražského zastupitelstva.

Žalobce se odvolal proti zprošťujícímu rozsudku u dvou z 21 obžalovaných. Na to, zda i ostatní stanou před městským soudem, si vzal lhůtu na rozmyšlenou.