Arnoltická skládka shodila polovinu váhy, zcela zmizí až za rok

Bulovka (Liberecko) – Černá skládka, která léta ležela na okraji osady Arnoltice u Bulovky na Liberecku, je z poloviny zlikvidována. „Zhubla“ tak o 4 500 tun. Skončila první fáze úklidu, kterou zajistily německé úřady – jde o odpad prokazatelně dovezený z Německa. Následovat bude druhá fáze, která už bude na českých bedrech. Potrvá až do konce příštího roku.

Arnoltická skládka je z poloviny pryč (zdroj: ČT24)

Balíky se starým oblečením, koberci či plasty ležely u Arnoltic devět let. Zprvu majitel bývalého zemědělského areálu, kde odpad ležel, sliboval jejich recyklaci, nakonec se po něm ale slehla zem. Až letos v lednu začala první etapa likvidace zhruba za šest milionů korun, zaplatilo ji Německo. „Nebylo možné zjistit konkrétní německé firmy, které se na nelegálním dovozu odpadu podílely. Proto veškeré náklady nese německý daňový poplatník,“ uvedl Hermann Reinhardt z agentury SAA, která likvidaci odpadu koordinovala. Veškerý odvezený odpad skončil ve spalovně.

První fáze se týkala 4 500 tun odpadu a právě skončila. Následovat bude druhá, kterou se státním příspěvkem zajistí Liberecký kraj. Oproti té první bude náročnější, část věcí není možné spálit. „Polovina jsou odpady z automobilové výroby, takzvané tapecíruňky,“ upozornil Karel Bičovský ze společnosti CZ BIJO, která na likvidaci dohlíží. Podle hejtmanského náměstka Josefa Jadrného (Změna) bude nutné část odpadu skládkovat. „A tu druhou část spalovat,“ dodal. Spalování má probíhat v zimě, zajistí se tím teplo pro stovky domácností. Poslední odpadky by měly zmizet nejpozději do konce příštího roku. 

Z Arnoltic s odpadem mizí i velké nebezpečí. Skládka několikrát hořela a dým osadu ohrožoval. K odvozu odpadků se velmi dlouho nikdo neměl, úřady se k likvidaci léta snažily přimět vlastníka areálu. Ten nekomunikoval a nebyl k nalezení. Ke snaze o urychlenou likvidaci nelegální skládky bez ohledu na majitele přiměly kraj až dva velké požáry na podzim 2012.