Rodiče nechali batole 12 hodin v kočárku ve křoví a šli do herny

Litomyšl - Rodičům z Litomyšle na Svitavsku hrozí až pětiletý trest vězení za to, že na dvanáct hodin nechali venku šestnáctiměsíční batole v kočárku. Podchlazené dítě našel na odlehlém místě náhodný kolemjdoucí, který přivolal strážníky. Ti rodiče po několika hodinách našli v herně, kam se šli údajně ohřát. Dítě je teď v péči lékařů.

„Oběma za skutek, který nemá na Svitavsku obdoby, hrozí poměrně vysoký trest. Tím je odnětí svobody od jednoho roku do pěti let. Případ bude již velmi brzy projednáván u soudu, jelikož je šetřen ve zkráceném přípravném řízení,“ uvedla policejní mluvčí Anna Štegnerová.

Muž, který v sobotu dopoledne venčil psa nedaleko hřbitova, zaslechl pláč. V křoví našel opuštěné a podchlazené dítě. Zavolal městské strážníky a ti později informovali státní policii. „Nezodpovědné rodiče se nám podařilo vypátrat po pár hodinách. Oba seděli v teple, v prostorách hned několika litomyšlských heren a barů, kam se údajně šli oba ohřát již v pátek kolem osmé hodiny večer,“ sdělila Štegnerová.

Později se ukázalo, že 40letý otec dítěte je v celostátním pátrání kvůli jinému trestnému činu. Muže si převzali ústečtí policisté. Třiadvacetiletá matka batolete je vyšetřována na svobodě.