Pawlowski chce od Prahy miliardy, soud mu zakázal stavět v Benicích

Praha – O 2,5 miliardy korun žádá Prahu realitní magnát Sebastian Pawlowski. Chce, aby mu město nahradilo škodu, která měla vzniknout tím, že po soudním verdiktu nemůže postavit nové domy v městské části Benice. Rozsáhlou výstavbu v dosud klidném místě odděleném poli od zbytku města měla umožnit změna územního plánu. Pawlowski vlastní pole, které před čtyřmi lety nechalo pražské zastupitelstvo v územním plánu změnit na stavební pozemky. Na žádost místní radnice ale změnu zrušil Nejvyšší správní soud jako nezákonnou. Bývalý pražský radni Martin Langmajer, který změnu územního plánu inicioval, tvrdí, že odpovědnost nese stát, který by také měl Pawlowskému údajnou škodu zaplatit.

David s Goliášem (zdroj: ČT24)

Případ nových domů v Benicích má kořeny v minulém desetiletí – již v roce 2007 skoupil Sebastian Pawlowski pole severovýchodně od odhlehlé městské části a poté se začala připravovat změna územního plánu, která by mu umožnila zastavět je. Tehdehší radní odpovědný za územní plán Martin Langmajer tvrdí, že tak město chtělo propojit své odlehlé části u Uhříněvsi. „Vcelku účelově z několika stran jsme chtěli městské části jednoduše propojit,“ řekl Langmajer, kterému se myšlenka zamlouvá i dnes a jejího neúspěchu lituje.

Obyvatelé ani místní radnice magistrát nezajímali

Plán tehdejšího městského vedení a Sebastiana Pawlowského skončil u Nejvyššího správního soudu, který rozhodl, že zastupitelé schválili změnu územního plánu protizákonně. Souhlasil s advokátem městské části Michalem Bernardem, který poukazoval například na zásah do systému městské zeleně nebo na to, že místy, kde chtěl Pawlowski stavět, vede koridor určený pro budoucí vysokorychlostní železnici.

Na soud se Beničtí obrátili, protože se jim rozsáhlá stavba v sousedství vůbec nezamlouvala. „Co by to udělalo se zástavbou, co by to udělalo s přírodním parkem tady kolem? Myslím, že si to každý normálně myslící člověk umí představit,“ podotkla benická starostka Věra Topičová. Její námitky ale nebralo vedení města vážně. „Radnice, kde je – velmi zjednodušeně – paní starostka a uklízečka, není samosprávné místo,“ tvrdí i dnes Martin Langmajer.

Praha-Benice
Zdroj: ČT24

2,5 miliardy nebo 350 milionů (nebo nic)?

Poté, co soud definitivně zrušil změnu územního plánu, chce Sebastian Pawlowski náhradu za neuskutečněný plán. Škodu vyčíslil na 2,5 miliardy a hrozí, že pokud je nedostane, bude peníze vymáhat v arbitráži. Podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) poslal dopisy s žádostí o kompenzaci všem zastupitelům. Sám ale výši škody zpochybnil. „Já jsem se tou kauzou dříve zabýval s tím, že ty pozemky byly prodány za 350 milionů korun. Každý si může odvodit, jaký je cenový poměr,“ upozornil primátor. Sám Pawlowski se k benickému případu odmítl vyjádřit. „Vzhledem k tomu, že nejsem veřejnou osobou, neposkytuji žádné rozhovory,“ vzkázal.

Právníci však upozorňují, že Pawlowského nárok nemusí být nepodložený. „Je zřejmé, že když ten územní plán byl zrušen jako nezákonný, tak se magistrát dopustil nesprávného úředního postupu. A v případě nesprávného úředního postupu může ten, který je negativně dotčen, žádat náhradu škody,“ upozornil Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu. Zdůraznil však, že v tomto případě je obtížné odhadnout, jak spor dopadne. „Nechtěl bych předjímat,“ poznamenal.

Na polích u Benic chtěl Sebastian Pawlowski postavit domy
Zdroj: ČT24

Zaplatí soudce?

Že Praha bude muset Pawlowskému – s nímž přitom současně i spolupracuje a pronajímá si od něj Škodův palác, kde sídlí městští úředníci – uhradit škodu za to, že nemůže v Benicích stavět, nevyloučil ani Martin Langmajer. Ten je ale přesvědčen, že chyba nebyla na straně pražského zastupitelstva, a tak by ani Praha neměla nic platit. „Pravděpodobně by to měl zaplatit ten, kdo to zrušil – soud si toho musel být vědom. Respektive to je forma státu. Když někomu něco zničím, zkazím, tak mu to musím zaplatit,“ uzavřel bývalý radní pro územní plán.