Pacienti v Táboře už si nemusí připadat jako o pár desítek let zpátky

České Budějovice – Jihočeské nemocnice už investovaly bezmála miliardu do své modernizace. Postupně se zbavily největších nedostatků, které jim zůstaly z éry socialistického zdravotnictví. „To prostředí bylo velmi tristní a člověk měl depresi už ve chvíli, kdy tam vstoupil,“ připustila náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD). Jako před třiceti lety si ještě nedávno připadali i pacienti lůžkového oddělení táborské chirurgie, teď už je ale i v nejstarším pavilonu nemocnice všechno jinak.

Rekonstrukce trvala rok a půl a probíhala za provozu, otestovala tak trpělivost pacientů i personálu. Třeba ambulance za tu dobu třikrát změnily místo, teď už se ale natrvalo usadily v přízemí a pacienty vítají vlídnějším prostředím i lepším přístrojovým vybavením. Rozdíl je markantní ve všech patrech nejstaršího pavilonu nemocnice. V suterénu byl kryt civilní ochrany, teď se v něm budou pro pacienty nemocnice připravovat léky. Pryč jsou i všechny neduhy lůžkových oddělení, třeba společné sprchy na chodbách. Velikost pokojů se nezměnila, teď jsou v nich ale místo šesti postelí jen tři.

„Celková finanční náročnost byla čtyřicet čtyři milionů včetně DPH,“ uvedl ředitel táborské nemocnice Ivo Houška. Převážnou část nákladů na opravy hradila nemocnice z vlastních peněz, pěti miliony jí přispěl Jihočeský kraj. Modernizace jihočeských nemocnic se daří navzdory snižování příjmů, které například loni po změně úhradové vyhlášky klesly dohromady o 314 milionů, přesto žádná z krajských nemocnic neskončila se ztrátou.