Vnitro chce dotace na nové vozy hasičů, včetně dobrovolníků

Pardubice - Dobrovolní hasiči budou v příštích letech dostávat modernější vybavení. Dohodla se na tom Asociace krajů s ministrem vnitra Milanem Chovancem, který zároveň žádá Evropskou unii o tři miliardy korun na hasičskou techniku. Modernizace hasičských sborů by mohla začít už příští rok a půjde o nejvýraznější změny za poslední čtvrtstoletí.

S pomocí evropských peněz chce vnitro nakoupit například specializované vozy. „V současné době obhajujeme u Evropské komise projekt zhruba za tři miliardy korun, jehož součástí je i obměna techniky. Budu muset odletět v nejbližších dnech do Bruselu, abychom ještě vysvětlili některá bílá místa,“ uvedl Chovanec. Další peníze podle něj závisejí na možnostech rozpočtu policie a hasičů v příštím roce.

Obměna techniky je podle krajů důležitá především proto, že zasahují při mimořádných událostech – typicky povodních. „Lidé platí daně a za to očekávají, že stát se o ně postará právě v době jakékoliv mimořádné situace. Pak neřeší, jestli jim pomáhají profesionálové nebo dobrovolníci,“ zmiňuje šéf Asociace krajů Michal Hašek.

Právě dobrovolníci by měli ideálně mnohem více financováni právě z evropských fondů. „Tam je velká mezera. My se budeme v rámci plánovacího období snažit, aby ta možnost byla,“ dodal Chovanec. O dotaci bude ministr jednat v Bruselu už v červnu. Dobrovolní hasiči by měli dostat mimo peněz i část současného vybavení profesionálů, od vozů, přes pily až po dýchací přístroje. Má to být největší modernizace hasičského vybavení za posledních 25 let.

Chovanec chce peníze na modernizaci hasičských sborů (zdroj: ČT24)