Liberečtí senioři si předávají taktiky a fígle podvodníků

Liberec - Sami senioři se v Liberci pustili do boje proti podvodným prodejcům, kteří obtěžují po domech. Ve spolupráci se strážníky varují vrstevníky před stále novými praktikami. Právě starší lidi patří k nejohroženějším, loni z nich vylákali podvodníci 35 milionů korun. A to jde jen o nahlášené případy.

Liberečtí senioři si předávají taktiky a fígle podvodníků (zdroj: ČT24)

„Jsme křehká skupina seniorů, kteří se už neumějí samostatně bránit. Takže jsme sdružení v kolektivu, kde se upozorňujeme na ty taktiky a fígle,“ popisuje Mája Matějková, jedna z osmi dobrovolníků, již se teď pouštějí do boje proti „šmejdům“. Přímo od městských strážníků takzvaní kurýři zjistí, kde se podvodníci pohybují, kolik jich je a co nabízejí. Varování pak předávají vrstevníkům seniorům. 

„Tyto informace se dostanou k těm osobám, které nejsou tolik v kontaktu s vnějším světem. Naši kurýři prevence kriminality o nich ale vědí a mohou s nimi komunikovat a předávat jim informace dál,“ popisuje projekt mluvčí liberecké městské policie. 

Podvodníci přitom vymýšlejí stále nové praktiky, jak důchodce připravit o úspory. Za paní Annou třeba přišli, aby jí otestovali vodu z kohoutku. Přímo v kuchyni provedli jakýsi test, podle kterého vyšlo, že je voda závadná. Pak jí nabídli filtr za 20 tisíc Kč, který prý vodu vyčistí. Seniorka koupi dlouho zvažovala, na poslední chvíli se rozhodla smlouvu nepodepsat.