Nejdůležitější chrám má narozeniny. Duka vybírá na varhany

Praha - Dopolední slavnostní mší začaly oslavy 670. výročí položení základního kamene katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě a povýšení pražského biskupství. Praha se v roce 1344 stala sídlem arcibiskupa a král Jan Lucemburský chtěl velkým chrámem zdůraznit význam hlavního města.

Úctyhodných 670 let. Svatovítská katedrála narozeninová (zdroj: ČT24)

Gotická katedrála, nejvýznamnější náboženské centrum Česka, vyrostla coby nástupkyně původní románské baziliky. „Katedrála je místem poutním, korunovačním i pohřebním. Je to nejdůležitější chrám českého království,“ říká historik umění Jan Royt. Při slavnostní mši zazněla v rámci Roku české hudby a 85 let od narození skladatele Petra Ebena jeho Missa cum populo. Bohoslužbu sloužil magdeburský biskup Gerhard Feige.

Definitivní varhany

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka zároveň zahájil sbírku na stavbu nových varhan pro katedrálu. Potřebné finance mají poskytnout významní sponzoři i jednotlivci. Budou mít možnost symbolicky zakoupit jednu z nových píšťal nástroje, který se má stát definitivní tečkou za dostavbou katedrály. V létě bude katedrála místem konání varhanního festivalu, v říjnu se tu uskuteční konference o Gregoriánském chorálu.

Už zítra oslaví jubileum výstava českých a slovenských umělců Katedrála a její svatí. V Mladotově domě na Pražském hradě představí svá díla například malíři Bohunka Waageová a Jakub Špaňhel, sochařka Ellen Jilemnická či sklářský výtvarník Jiří Šuhájek. V září vydá Česká pošta známku Prvního kamene a Prvního arcibiskupa Arnošta z Pardubic.

Jde o druhé významné výročí pražské katedrály, které se v poslední době připomíná. Již v květnu se slavilo pětaosmdesáté výročí zpřístupnění dokončené katedrály. Oficiálně byl chrám otevřen veřejnosti 28. září 1929, kdy se slavilo dvě stě let od svatořečení sv. Jana Nepomuckého a domnělých tisíc let od smrti sv. Václava (novější historické bádání se kloní spíše k soudu, že byl zavražděn až v roce 935).