Praha 8 vyhlásila druhé referendum o hazardu, přímý zákaz odmítla

Praha – Zastupitelé Prahy 8 vyhlásili opakované referendum o regulaci hazardu na území městské části. Proběhne současně s komunálními volbami před polovinou října. Občané Prahy 8 sice mohli o případném zrušení heren hlasovat již v dubnu, přišlo jich ale málo. Při účasti 14 procent byl jejich požadavek na nulovou toleranci vůči hazardu neplatný. Opozice navrhla bez ohledu na malou účast hazard v městské části zakázat, ale koalice návrh zamítla.

V říjnovém referendu budou občané Prahy 8 odpovídat na otázku, zda má radnice učinit veškeré právní kroky vedoucí k zákazu provozování loterií a sázkových her na území obvodu. Zastupitelé schválili referendum poté, co zamítli návrh opozičních zástupců Zelených, ANO a ČSSD, kteří chtěli vyhlásit nulovou toleranci i bez referenda – po vzoru Prahy 7, kde rovněž proběhlo referendum s příliš nízkou účastí, ale zastupitelé se nakonec rozhodli prosadit úplné zrušení heren.

Podle zastupitele Romana Petruse (ČSSD) je omezení hazardu v osmé městské části nutné. „Praha 8 zůstává místem s nejvyšším počtem heren v celé metropoli. Problematické jevy spojené s hazardem, pouliční kriminalita nebo prodej drog, naopak narůstají souběžně s tím, jak se jiné městské části heren a kasin zbavují,“ podotkl.

Náklady na referendum odhaduje Praha 8 zhruba na 1,5 milionu korun. I kdyby ale její obyvatelé podpořili nulovou toleranci, neznamenalo by to okamžité zrušení všech heren. O jejich dalším provozu rozhoduje pražský magistrát. Ten se již při přípravě platné vyhlášky řídil doporučeními místních radnic a těm, které si to přály, nulovou toleranci zavedl. Bez hazardu tak jsou například Praha 2, 6, 12, Praha-Libuš a další menší městské části.