Prostory Porscheho památníku budí emoce i po vystěhování aut

Vratislavice - Stěhování oblíbené knihovny ve Vratislavicích nad Nisou vzbudilo u řady lidí odpor. Čtenáři totiž najdou nově zázemí v pavilonu, který byl dřív památníkem místního rodáka Ferdinanda Porscheho. Prostor je nyní prázdný. Vozy zde byly naposledy k vidění v zimě. Automobilka je odvezla poté, co na památník přibyly zmínky o konstruktérově nacistické minulosti.

Po bouřlivých diskuzích radnice rozhodla, že do památníku nastěhuje knihovnu, která nyní sídlí v provizorních prostorech. Ještě nedávno ale fungovala v základní škole. Podle kritiků to bylo ideální spojení. „Zruší se 30 let fungující knihovna, která byla symbiózou se zdejší školou, kam chodily celé generace dětí,“ uvedl odpůrce stěhování Jaroslav Čech.

Opozičnímu zastupiteli Jiřímu Mejsnarovi se zase nelíbí prostory památníku, které byly podle něj dělané pro vystavování aut, nikoliv pro studium. Radnice se ale brání, že prostory staré knihovny potřebuje pro předškoláky, kteří se už nevejdou do mateřské školy. Složitý plán plný stěhování by tak vyřešil hned dva problémy najednou. Vedle umístění dětí i oživění prostoru památníku.   

Přestavba bývalého památníku začne i přes odpor některých čtenářů do měsíce. Knihovna otevře v novém už na začátku školního roku.