Recyklační linka rozezná jakékoliv sklo. A zaměstná až 60 lidí

Stráž pod Ralskem - Recyklační linku na sklo, která je schopná odpad vytřídit i podle barvy na čiré, zelené a hnědé sklo, vybudovala ve Stráži pod Ralskem firma ENVY Recycling. Na projekt za 90 milionů korun získala 47,6 milionu korun z Fondu soudržnosti a Státního fondu životního prostředí. Na lince dnes pracuje 20 lidí, do budoucna by jich mohl být až trojnásobek. Podle ředitele firmy Pavla Šlambory je o surovinu velký zájem.

Stráž pod Ralskem byla léta spjata s těžbou uranu, její útlum v 90. letech připravil ve městě o práci tisíce lidí. „Velmi rychle je ale zaměstnaly nové firmy, které vznikly podobně jako ENVY Recycling v opuštěných areálech po uranovém průmyslu,“ řekla starostka Věra Reslová. I díky tomu je na tom město velmi dobře. Podle úřadu práce je nezaměstnaných jen 5,8 procenta. Stráži pomáhá i nedaleký Liberec, kam lidé často za prací dojíždějí. 

Technologii třídicí linky dodávala liberecká firma Sklopan, která se specializuje na dodávky strojů na zpracování skla. „Srdcem technologie jsou optické laserové separátory, které dokážou rozlišit různě barevné sklo, to pak proud vzduchu oddělí. Naši inženýři se inspirovali při jejím navrhování v Německu a Rakousku, kde už podobné linky fungují. U nás je však tato první,“ uvedl ředitel Sklopanu Zbyšek Panchartek.

Linka dokáže vytřídit i veškeré etikety či nečistoty

Linka je podle Šlambory schopna ročně zpracovat až 90 000 tun skleněného odpadu. Zpracovat dokáže nejen sklo z kontejnerů na tříděný odpad, ale také tabulové sklo, autoskla nebo drátosklo, případně odpadní sklo ze skláren. Automaticky dokáže ze skleněného odpadu vytřídit i příměsi, jako je kovový odpad, papíry, etikety nebo organické nečistoty.

Recyklační linka na sklo ve Stráži pod Ralskem (zdroj: ČT24)

„Do budoucna bychom rádi k hlavní technologii přidali ještě další, které by byly schopné zpracovávat takzvané druhotné recyklace. Konkrétně tedy například zátky z lahví, hliníkové a ocelové rámečky z okenních skel, fólie z autoskel a podobně. Toto všechno jsou produkty z kovů, ropy nebo kaučuku, což jsou komodity, které rozhodně nemají končit na skládkách. Jde o cenné suroviny,“ dodal ředitel firmy.