Další hlídky, billboardy i kampaň: Silnici I/35 chce Pardubicko bezpečnější

Pardubice – Vedení Pardubického kraje došla rychlost, a proto společně s policií zvýší bezpečnostní opatření na silnici I/35, nechvalně proslulé kvůli vážným a smrtelným dopravním nehodám. Na trase bude stále jezdit policejní hlídka, chystá se billboardová kampaň a kraj také zvažuje doplnění dopravních značek. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Během dvou a půl roku zemřelo na silnici 22 lidí, z toho šest letos. Hlavní tah na Moravu je po dobu rekonstrukce dálnice D1 nejvytíženější silnicí v republice. Poslední smrtelná nehoda se stala v červnu, při havárii uhořely dvě ženy, čtyři lidé utrpěli zranění. „Většina nehod je způsobena stylem jízdy, nepřiměřenou rychlostí nebo nevhodným předjížděním,“ doplnil hejtman.

Úsek od Holic po Moravskou Třebovou je nejrizikovější - právě tam se také během několika dnů objeví deset billboardů s textem Řiďte tak, aby nikdo nikomu nechyběl, a s fotografií rodiny či přátel, jedna z postav je však jen černou siluetou. Podle hejtmana má cílit na emoce řidičů. Zároveň si hejtmanství zaplatí spoty v rádiích. Za celou kampaň dá asi 100 tisíc korun.

Po prázdninách bude v rizikovém čtyřicetikilometrovém úseku nastálo jezdit policejní hlídka vybavená novým radarem, který zakoupí kraj spolu s dalšími městy a obcemi. Zařízení vyjde až na 700 tisíc korun. „V žádném případě nechceme komplikovat život slušným řidičům. Ten, kdo bude jezdit bezpečně, se nemusí ničeho obávat,“ řekl hejtman. 

Další možností, jak zlepšit bezpečnost na I/35, je doplnit dopravní značení. Minimálně v první fázi by na silnici měly přibýt svislé i vodorovné značky, které upozorňují řidiče na bezpečnou vzdálenost. O dalších možnostech jedná kraj s Ředitelstvím silnic a dálnic, komunikace je totiž ve vlastnictví státu.

Nová opatření na problémové I/35 (zdroj: ČT24)