Zašlá sláva zámku Poříčí: Místo smetánky už hostí jen odpadky a plevel

Boršov nad Vltavou – Zámeček Poříčí u Boršova nad Vltavou byl kdysi honosným sídlem českobudějovických starostů, žili zde i významní měšťané. Bývalá tvrz je ale nyní opuštěná a zdevastovaná. Stavba, která se dostala i na seznam památek v ohrožení, je navíc v insolvenci a na prodej.

Tvrz Poříčí vznikla zřejmě ve 14. století a až do druhé světové války zůstala v soukromých rukou. Období největšího rozkvětu zažila v 19. století. Tehdy zde žil významný jihočeský podnikatel a mecenáš Adalbert Lanna, po něm pak rod rytíře Klaudy. Dnes už by ale ve zchátralé ruině hledal slavnou minulost jen málokdo.

Poslední majitel, židovský statkář Polák, zemřel v koncentračním táboře. Barokní zámeček se pak stal zázemím pro boršovské zemědělské družstvo, které odstartovalo etapu jeho devastace. V 80. letech v zámku vznikly byty a zbourala se hospodářská stavení. Soukromým majetkem se stal znovu po revoluci.

„Existovalo několik záměrů, jak zámek využít, například zrekonstruovat pro potřeby luxusních bytů. Bohužel to zůstalo jen na papíře,“ uvedl Pavel Hájek z Národního památkového ústavu. Nesplněné záměry nových vlastníků budovu dovedly až do rukou insolvenční správkyně, která nyní zámeček prodává. O její koupi usilují dva zájemci. 

Dominantou anglického parku je liliovník tulipánokvětý

Znalec Poříčí ocenil na milion sto tisíc korun. Obnova zámečku si ale vyžádá obrovské investice. Do budovy sice nezatéká, vážně je ale narušena její statika. Stropy jsou propadlé, zničené jsou klenby, z původních devíti schodišť se dochovala jen čtyři. Celý areál je navíc zavezený odpadem. Starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman (nestr.) odhadl jen vyčištění černých skládek na dvoře a v okolí přibližně na milion korun.

K zámku přiléhá i původně anglický park - dnes zpustlý a plný náletových dřevin. Zmizel i altán u rybníku a sochařská výzdoba. Jedinou dominantou parku zůstává liliovník tulipánokvětý - státem chráněný strom původem ze severní Ameriky. Obec by park ráda získala do svého vlastnictví a zpracovává už i projekt na obnovu. „Chtěli bychom i zámeček, ale nevíme, co bychom s ním udělali,“ dodal starosta Zeman.

Opuštěná místa: Zámek Poříčí u Boršova nad Vltavou (zdroj: ČT24)