DPP si jistí záda, plánuje zakázku na nové dobíjení jízdného

Praha – Pražský dopravní podnik už připravuje náhradní variantu pro případ selhání další spolupráce s firmou eMoneyServices (EMS), současným správcem a vlastníkem práv k systému Opencard. Hodlá připravit zakázku na zcela nový systém elektronického jízdného, který by zajistil dobíjení předplatních kuponů. V rozhovoru pro ČTK to uvedl ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš. Zdůraznil ale, že jde skutečně o záložní plán, pokud se nepodaří na obou stranách najít shodu.

Co přesně by změna provozovatele pro cestující znamenala, není zatím zcela jasné. Záležet bude na tom, s čím zájemci o zakázku přijdou. V praxi to může znamenat, že se jízdné nebude nahrávat na dosavadní Opencard, ale třeba na jinou podobnou kartu, do mobilního telefonu nebo kartu platební.

Ze zadávacích podmínek zveřejněných ve věstníku zakázek vyplývá, že dopravní podnik směřuje k tomu, aby v budoucnu systém vlastnil a sám jej provozoval. „Očekáváme více možností a komfortu pro veřejnost, úsporu vydávaných prostředků a jistotu chodu celého systému,“ uvedl ředitel. Předpokládanou hodnotu zakázky městem ovládaný podnik nezveřejnil.

Opencard
Zdroj: Vojtěch Kolář/praha.eu

Karta Opencard Prahu stála 1,35 miliardy korun. Dosud si ji vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Vedení města a EMS vedou ohledně dalšího fungování Opencard už několik týdnů ostré debaty. V případu padlo i několik žalob. Na soud se obrátil dopravní podnik i EMS. Praha i nadále jedná s EMS o možnosti odkupu práv. Jednání ale zatím žádný konkrétní výsledek nepřinesla. Neoficiálně se mluví o tom, že se Praha pokouší najít náhradní řešení, mimo jiné ve spolupráci s plzeňským dopravním podnikem.

V souvislosti s Opencard, která pochází z doby primátora Pavla Béma (ODS), bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu. K soudu nově míří i deset někdejších i nynějších radních za ODS a TOP 09 včetně primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a dalších pět úředníků. Schválili totiž prodloužení smluv na provoz Opencard. Všichni vinu popírají. Občanské iniciativy i média upozorňují, že skuteční strůjci kontroverzního projektu zůstávají nepotrestáni.