Recidivista zřejmě ubil bezdomovce kvůli 350 korunám

Praha – Policii se podařilo dopadnout muže podezřelého z útoku, po kterém zemřel v pondělí v Praze bezdomovec. Čtyřiatřicetiletého recidivistu zadržela policie v pondělí večer v Nebušicích. Podle vyšetřovatelů během výslechu kriminalistům řekl, že se s mrtvým mužem osobně znali a motivem útoku byl dluh asi 350 korun. Útočníkovi hrozí za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti až 16 let vězení.

Obviněný muž má za sebou bohatou trestní minulost. Od roku 1997 byl celkem sedmkrát soudně trestaný nejen za majetkovou, ale i násilnou trestnou činnost. Policisté například z rejstříku trestů zjistili, že měl na svědomí trestné činy jako výtržnictví, loupeže, ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování nebo krádeže vloupáním do objektů.

Podle vedoucího 2. oddělení obecné kriminality Jiřího Zábrodského jde o alkoholika, který je mezi lidmi bez domova známý pod předívkou „Fanny“. Podezřelý se přiznal k tomu, že bezdomovce „profackoval“. K brutálnímu útoku se ale nepřiznal. O jeho vzetí do vazby bude rozhodovat soud.

K dopadení podezřelého pomohli policii bezdomovci

Policisté k identifikaci pachatele získali několik tipů z komunity lidí bez domova. Společně s městskými policisty pátrali po squattech a různých večerkách. Podezřelého našli ve vybydleném domě zhruba devět hodin po činu. „Dopadený recidivista byl během zadržení ozbrojený nožem a vůči zasahujícím policistům se choval agresivně,“ dodal Zábrodský. Útočníka podle něj později poznali svědci napadení na policejní služebně.

Muž brutálně zaútočil na třiačtyřicetiletého bezdomovce na tramvajové zastávce Hradčanská, hned u výstupu z metra. K útoku došlo krátce před sedmou hodinou ranní, útočník poté odešel směrem k Vítěznému náměstí. Záchranáři se těžce zraněnému snažili pomoci, ten ale po několika minutách upadl do bezvědomí a zemřel. Podle předběžných výsledků soudní pitvy bylo příčinou smrti vážné poranění vnitřních orgánů.