Nová 3D metoda v laparoskopii umožňuje rychlejší operace

České Budějovice – Českobudějovická nemocnice jako jedna z prvních v Česku začíná při operacích používat šetrnější 3D laparoskopii. Lékařům pomáhá lépe zobrazit místo zákroku. Operace trvá kratší dobu, krevní ztráty jsou nižší a zrychlí se i rekonvalescence. Nemocnice přístroj za tři miliony korun používá na třech odděleních.

Podobně jako v kině vidí lékaři díky 3D metodě další rozměr – hloubku. Umožňuje jim to preciznější a šetrnější preparaci tkání i šití. „Doteď jsme mohli hloubku pouze odhadovat,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Petr Sák. Právě toto oddělení je také zatím jediné svého druhu v republice, které novou metodu používá.  

3D laparoskop vypadá jako půlcentimetrová trubice s pohyblivým koncem. Trubice je následně propojena s metr a půl vysokou věží, kde jsou další přístroje. Obrázky přenáší dva optické čipy.

V budějovické nemocnici už přístroj měsíc používají na urologii, kde s ním operovali 170 pacientů. Nově si ho vyzkoušeli také na chirurgii a gynekologii a v příštích týdnech se začne používat i na zákroky, které se dosud operovaly klasickým způsobem.

Unikátní operace pomocí 3D laparoskopie (zdroj: ČT24)