Budějovický primátor je po napadení v pracovní neschopnosti

České Budějovice – Skupina mladíků napadla a zbila v neděli nad ránem českobudějovického primátora Juraje Thomu (Občané pro Budějovice). O napadení informovala policie již o víkendu, s primátorem až později spojil incident server iDNES.cz, kterému Thoma napadení potvrdil. Primátor je kvůli poraněním v pracovní neschopnosti.

Juraj Thoma skončil po napadení v nemocnici (zdroj: ČT24)

Cílem útoku se stal budějovický primátor v neděli před čtvrtou ráno na jižním okraji historického centra města u mostu v Biskupské ulici. „Nejprve verbálně a následně i fyzicky zaútočilo několik osob,“ popsala policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová, podle které Thoma utrpěl zranění a byl převezen do nemocnice. Primátor potom zůstal v pracovní neschopnosti. Z jednání vedení města se omluvil, uvedl, že není „v komfortním stavu“.

Thoma popsal, že se útočníci nejprve ujistili, zda je to opravdu on, a teprve potom ho napadli. „Dokonce uvedli, že se jedná o odvetu za můj postoj v kauze jednoho obchodního centra,“ řekl primátor s tím, že jde o kauzu starou několik let.

Po nočním útoku na primátora přijeli do Biskupské ulice policisté i strážníci, kteří zadrželi dva dvaadvacetileté mladíky. Ti strávili neděli v policejní cele. „Zahájili jsme úkony trestního řízení, a to pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví. Zatím nebylo sděleno podezření žádné konkrétní osobě,“ uvedla policejní mluvčí.

Juraj Thoma vykonává funkci primátora ve druhém volebním období. Nejprve byl v čele města jako člen ODS, v červnu roku 2010 jej však českobudějovičtí občanští demokraté odvolali z místa primátora a Thoma stranu opustil. Následně spoluzaložil hnutí Občané pro Budějovice, s nímž v říjnu 2010 vyhrál komunální volby. V čele kandidátky hnutí chce letos funkci obhájit. Primátora ale kromě voleb čeká také soud. Je obžalován kvůli údajně nevýhodné IT zakázce. Thoma vinu odmítá.