Desetitisíce lidí z Prahy 6 byly kvůli havárii bez vody

Praha - Kvůli havárii vodovodního potrubí byly dnes od rána v Praze 6 bez vody desítky tisíc lidí. Vodu začali vodohospodáři do sítě napouštět v odpoledních hodinách, ani v podvečer se ale voda nedostávala výše položeným oblastem městské části a bytům ve vyšších patrech. Dodávky pak byly obnoveny krátce po sedmé večerní. Havárie, která se stala na rohu ulic Gymnasijní a Evropská, se dotkla 31 tisíc domácností v Dejvicích, Vokovicích, Liboci a Bubenči. Na vině byl zastaralý vodovod.

Desetitisíce lidí z Prahy 6 byly kvůli havárii bez vody (zdroj: ČT24)

„V 19:10 dispečink oznámil, že je úplně obnovena dodávka vody, vše je už v pořádku,“ sdělila mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK) Marcela Dvořáková. V místě havárie podle ní praskl spoj, spojující dvě potrubí. Litinový řad pochází z roku 1972. „Pravděpodobnou příčinou je tedy únava materiálu a dynamické namáhání,“ doplnila.

Dělníci podle Dvořákové kolem poledne dokončili výkopové práce a začali vyměňovat poškozené potrubí a později napouštět do potrubí vodu. To trvalo několik hodin, dodávky byly obnoveny nejprve v níže položených domech, následovaly výše položené budovy a byty ve vyšších patrech. Firma přistavila na několika místech cisterny s vodou.

Jediní, komu dnešní havárie mohla udělat radost, jsou úředníci z městského úřadu Prahy 6, kteří kvůli havárii dostali volno. V omezeném provozu zůstalo pouze přízemí budovy úřadu, kde je recepce, podatelna a odbor vyřizující občanské průkazy a cestovní doklady.

Nedaleko místa dnešní havárie se podobná nehoda stala vloni v prosinci. Stavaři tehdy překopli vodovod před budovou generálního štábu na Vítězném náměstí. Voda natekla do stanice metra A Dejvická. Metro se na 2,5 hodiny zastavilo. Kvůli havárii vodovodu na Břevnově zůstalo v dubnu na několik hodin bez vody 30 000 lidí. Navíc se zranil jeden z dělníků.