Chátrající zámek v Doksech nabízí kraj městu

Doksy – Liberecký kraj nabízí zámek v Doksech bezúplatně městu. Objekt je od roku 2011 odpojený od elektřiny a netopí se v něm. Postupně tak chátrá. Zastupitelé ale rozhodnutí odloží až na podzim – chtějí znát názor obyvatel města. Při komunálních volbách tak proběhne na toto téma anketa.

Kraj zchátralou památku z 16. století nepotřebuje. Bezplatný převod ale vedení kraje podmínilo vybudováním multifunkčního centra, které bude muset město provozovat minimálně po dobu 15 let.

Doksy mají zámek od minulého roku od kraje pronajatý a v červnu měli zastupitelé rozhodovat o jeho převzetí. Zastupitel Zdeněk Krenický (ODS) poukázal na to, že získání zámku neměla žádná strana v zastupitelstvu ve svém programu, navrhl proto konání referenda. Zastupitelé se rozhodli pro anketu, která není tak nákladná. „Rozhodli jsme se spojit ji s volbami kvůli vyšší účasti voličů,“ uvedla starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj). Zastupitelé tak o převzetí zámku od kraje budou moci rozhodnout nejdříve v listopadu.

Současné vedení radnice chce do zámku vrátit život a udělat z něj centrum kultury a cestovního ruchu. Mohlo by tam být informační centrum, prohlídkový okruh pro turisty, multifunkční sál na koncerty, besedy a výstavy i knihovna. Celý projekt by mohl stát kolem 150 milionů korun, peníze chce město získat z evropských či norských fondů.

Město už na zámku provedlo první opravy a od června je také veřejnosti přístupný zámecký park. „To je poprvé v historii,“ upozornila starostka. Doksy mají letos v rozpočtu na zámek připraven milion korun, na revitalizaci zeleně v parku navíc získalo dotaci 1,66 milionu korun.

Chátrající zámek v Doksech nabízí kraj městu (zdroj: ČT24)

Historie trojkřídlého zámku je spjata zejména s rodem Valdštejnů, kteří byli jeho držiteli od 17. století do roku 1945. Majitelem byl i proslulý vojevůdce Albrecht. Po konfiskaci po druhé světové válce zámek využívala armáda a od roku 1963 tam bylo zemědělské učiliště. V důsledku slučování středních škol v Libereckém kraji ale poslední studenti zámecké prostory opustili před dvěma lety; provoz budovy byl navíc pro školu příliš drahý.