Vynález výroby papíru z hyacintu má pomoci Africe

Zdislava (Liberecko) – Experiment, který může významně pomoci Viktoriinu jezeru na pomezí Keni, Ugandy a Tanzánie, začal na Liberecku. Ruční papírna ve Zdislavě zkouší techniku výroby papíru z vodního hyacintu. Ten jezero v 80. letech zamořil a dosud se nepodařilo vymýtit ho. Ruční výroba papíru z vodní rostliny by mohla přispět k redukci jejího množství ve Viktoriině jezeře a současně dát práci lidem žijícím v okolí.

Papírníci z ruční papírny na Liberecku zkoušejí výrobu papíru z hyacintu vodního (zdroj: ČT24)

Výrobu papíru z vodního hyacintu vyvinula Univerzita Pardubice, zdislavská ruční papírna ji nyní testuje. Podmínkou, kterou stanovil manažer projektu Luboš Kyselo, jsou strohé podmínky, ve kterých může papír z hyacintu vznikat. „Jedno ze základních zadání bylo, že se v Africe u jezera nemohou používat chemikálie a nemají tam elektřinu,“ poukázal papírník Michal Gorec.

Na hyacintový papír lze i tisknout

Papírníci při výrobě kombinují japonské a evropské techniky zpracování papíru. „Namočený hyacint nastříháme na drobné kousky, potom se rozvaří, rozemele,“ popsal Michal Gorec. Rozemletá kaše se potom znovu namáčí, z kádě s vodou nabírá na síto, výsledkem již je arch papíru. Ten je však ještě potřeba vylisovat a usušit. To trvá den. „Tím, že kombinujeme staré japonské techniky zpracování papíru s evropskými technikami, jsme nakonec uspěli. Vymysleli jsme několik variant, jak jde ten papír zpracovat,“ poznamenal papírník. Výsledný materiál je podle něj natolik kvalitní, že na něj lze tisknout. Ve zdislavské papírně zatím vznikají nažloutlé listy, pardubická univerzita však již nalezla i způsob, jak ho vybělit.

K čemu ale výroba papíru Keňanům od Viktoriina jezera bude, tedy kromě toho, že zbaví jezero invazní rostliny? Podle Luboše Kysela je možné papír využívat v místním turistickém průmyslu. „Je tam loď pro bohaté turisty. Daly by se dělat voňavé papíry na jídelníčky, ruční papíry pro bohaté klienty,“ uvedl Luboš Kyselo. V úvahu podle něj připadá také využití hyacintového papíru na výrobu školských diplomů. „Oni si tam na diplomy dost potrpí, je to něco jiného než středoškolské vysvědčení u nás,“ upozornil manažer projektu. Papír vyrobený z hyacintu podle něj může posloužit také jako doplněk pro bytový textil. „Byli bychom schopni toto nabídnout pro keňskou střední třídu a získávat peníze,“ shrnul.

Zkušenosti s výrobou papíru z vodního hyacintu již začínají zdislavští papírníci předávat do Afriky. Chystají video, na kterém svůj postup popíšou, aby se z něj mohli výrobu papíru z vodního hyacintu naučit i Keňané.