Lidé v Mimoni sepisují petici kvůli zápachu z vepřína

Mimoň – Lidé v Mimoni na Českolipsku podepisují petici kvůli zápachu z velkokapacitního vepřína na kraji města. Firma s nizozemským vlastníkem tam v několika budovách chová prasata pro zahraniční trh. Přibylo i stížností hlášených inspekci životního prostředí, ta však žádné pochybení nenašla, ačkoliv připouští, že zákon řeší znečištění zápachem poměrně laxně, pokud firmy dodržují platný provozní řád.

Lidé v Mimoni sepisují petici kvůli zápachu z vepřína (zdroj: ČT24)

Obyvatele Mimoně trápí zápach, který se nedá vyvětrat, v noci mohou spát jen se zavřenými okny. „Bývá to tam několikrát týdně. Někdy to je i dvakrát denně, někdy ráno, někdy večer, ale většinou to je v noci,“ popisuje členka petičního výboru Věra Martinková. 

Zvířat by v tuto chvíli mělo být v areálu zhruba dvanáct tisíc. Firma do pronajatého areálu vozí selata a vykrmené vepře pak odváží do ciziny. Se současným vlastníkem vepřína prý jedná o koupi. Pak prý začne situaci řešit. „Když to bude náš areál, náš majetek, máme možnost něco udělat,“ uvedl G. J. van Houten, ze společnost Tsjeva. K vepřínu dřív patřila i bioplynová stanice, kde se kejda likvidovala. Teď se musí vyvážet. „Každý den necháváme odvážet kejdu od našeho areálu. Já nechápu, kde je problém,“ dodal Houten. 

Inspekce životního prostředí připouští, že zákon řeší znečištění zápachem poměrně laxně, pokud firmy dodržují platný provozní řád. Ten nový pro mimoňský vepřín čeká na schválení a podmínky pro provoz by v něm měly být přísnější.