Praha už zná ceník pro nové parkovací zóny

Praha - Pražští radní schválili pravidla pro zavedení pilotního projektu nových zón placeného stání a stanovili jeho ceník. Zóny podle nových zásad by měly začít fungovat nejprve v Praze 5 a 6. Termín uskutečnění ale ještě známý není. Nově se bude moct stání platit prostřednictvím chytrých telefonů a městské části budou rozdělené do menších oblastí, ve kterých budou moct rezidenti nechat svůj vůz. Pokud budou chtít parkovat na celém území, připlatí si.

Podle schváleného ceníku parkovacích karet do nově zřízených zón budou rezidenti za parkovací kartu platit ročně 400 korun. Podnikatelé, kteří mají v daném území svou firmu, zaplatí za svůj první vůz ročně 6 900 korun ročně.

Jiří Nouza, radní pro dopravu (TOP 09)

„Rezident, který bydlí na Jarově, bude mít za 400 korun právo vybrat si: buď chci parkovací kartu na Praze 3 – Jarově, a nebo na celou Prahu 3, která bude stát 700 korun.“

Praha v rámci nového systému rozdělí zóny na menší a lidé si budou moci vybrat, zda si koupí parkovací karty pro celou městskou část, nebo levnější jen pro okolí svého bydliště. V některých modrých zónách budou moci zaparkovat i přespolní řidiči. Nyní v modrých zónách mohou zastavit pouze rezidenti či ostatní držitelé parkovacích karet. O víkendech se bude v zónách parkovat volně.

Zářijový termín se nejspíše nestihne

Pro stávající zóny v Praze 1, 2, 3, 7 a 16 se dosavadní pravidla nemění. Ovšem kdy budou zóny zavedeny, zatím není jasné. Původně je magistrát chtěl spustit letos v září, kvůli tendru na správce to však s největší pravděpodobností nestihne.

Zřizovatelem zón je hlavní město Praha a na starosti je bude mít Technická správa komunikací (TSK). Ta rovněž vybere provozovatele zón. TSK již vypsala výběrové řízení na správce zón a na dodavatele parkovacích automatů. Správce bude kontrolovat také TSK, nikoli magistrátní úředníci. Základní provozní doba parkovacích zón bude od pondělí do pátku od 8:00 do 20:00.

Finance získané provozem parkovacích zón mají připadnout hlavnímu městu, které rozhodne, jak s nimi naložit. Praha ještě předtím uzavře s jednotlivými radnicemi smlouvu, podle které budou výnosy děleny. Automaticky budou městské části ale inkasovat peníze vybrané z pokut za neoprávněné parkování v zónách. Rovněž budou vydávat parkovací karty. Nově vznikne také centrální registr parkovacích karet.

První parkovací zóny se objevily v roce 1996 v Praze 1 na pravém břehu. Nyní jsou zóny v Praze 1, 2, 3, 7 a části Prahy 16.