Rusové opouštějí Karlovy Vary, mají ale problém prodat své byty

Karlovy Vary - Rusové, ale i ostatní cizinci ze zemí bývalého Sovětského svazu opouštějí Karlovy Vary. Nejvíce to pociťují realitní kanceláře, stěžují si ale i restauratéři. Důvodem je podle obchodníků přísná vízová politika Česka a nejistota související s konfliktem na Ukrajině.

Například v realitní kanceláři Alexandra Mizjuka se snaží byty prodat víc než sto rusky mluvících klientů. Zájem je minimální, a tak i ceny honosných bytů a domů na dobrých adresách letí dolů. Mizjuk v Karlových Varech obchoduje s nemovitostmi už osm let, ovšem tak špatný rok jako letos nepamatuje. Podle něj se lidé bojí dalšího vývoje a toho, že nebudou moct do Evropy vůbec jezdit.

Některé společnosti přitom prodávají luxusní byty v centru Karlových Varů i déle než pět let. Obchodníci teď proto mluví o statisícových slevách.

Odliv Rusů vnímají i majitelé luxusních butiků. Stejně jako restauratéři mluví o výrazných propadech tržeb, někdy až o polovinu. „Zaznamenáváme pokles okolo pěti až sedmi procent,“ přibližuje ředitelka Infocentra Karlovy Vary Jitka Štěpánková.

Události v regionech: V Karlových Varech ubývá Rusů (zdroj: ČT24)

Ivan Žikeš, realitní analytik

„Myslím si, že to je čím dál tím horší. Zejména pro ruské turisty Karlovy Vary ztratily půvab.“

Obchodníci za problémem vidí konflikt na Ukrajině a komplikované získávání víz. Ministerstvo zahraničí zatím žádné razantní změny v jejich vydávání pro Rusy nechystá. Podle ministerstva zahraničí i zastupitelské úřady v posledních měsících hlásí pokles zájmu o víza, a to ze strany rusky mluvících turistů. 

Méně ruských turistů létá i do Pardubic

Trend dokresluje i menší počet letů z Ruska. Zatímco například pardubické letiště ještě loni hlásilo rekordní počet odbavených ruských turistů, od letošního května jich ubylo o 15 procent. A stejný propad postihl i letiště v Karlových Varech.

Jenže pro pardubické letiště je to problém, chystá totiž stavbu nového terminálu za víc než 200 milionů korun. V posledních letech letiště překonávalo jeden rekord za druhým. Ještě loni přepravilo 185 tisíc cestujících. Úbytek ruských klientů teď letiště kompenzuje tím, že nabízí lety do Ruska českým cestujícím.