Ralsko čeká na revitalizaci 23 let, kraj teď hledá inspiraci v Sasku

Ralsko (Českolipsko) – Pro revitalizaci bývalého vojenského prostoru u Ralska chce Liberecký kraj využít zkušenosti, které získali při obdobných projektech Sasové. Rozsáhlá zalesněná oblast totiž stále nemá řádné využití, příčin je více – ekologická zátěž i složité vlastnické vztahy.

Co s Ralskem, chce kraj vědět od saských expertů (zdroj: ČT24)

Vojáci opustili Ralsko před 23 lety. Plány, jak prostor využít, pak končily v rovině vizí. Překážky představovaly vlastnické vztahy, ale i špatně odstranitelné ruiny po sovětské armádě a především ekologická zátěž. Například na letišti Hradčany v minulosti došlo ke kontaminaci půdy i podzemních vod.

Liberecký kraj nyní doufá, že se v oblasti konečně začne něco dít, radní pro regionální rozvoj Ivana Hujerová (Změna) chce začít ještě letos. Kraj chce využít zkušenosti, které s revitalizací obdobných ploch nasbírali v minulosti v sousedním Sasku. „V Sasku máme dva velké vojenské újezdy, které ukončily činnost a my jsme je museli revitalizovat,“ shrnul vedoucí Regionálního plánovacího svazu Horní Lužice – Dolní Slezsko Peter Heinrich, který Ralsko navštívil.

Revitalizací Ralska se zabývá i nová pracovní skupina. Najít má i shodu mezi všemi vlastníky pozemků včetně města Ralsko a Vojenských lesů.