Preventivní vlak upozorňuje děti, jaké nebezpečí číhá na kolejích

Praha - Na nádraží Praha Bubny právě stojí Vlak hrůzy neboli Preventivní vlak, ve kterém záchranáři a železničáři upozorňují na nebezpečí, která jsou ukryta na železnici. Návštěvníci vlaku z řad žáků vyšších ročníků základních škol a středoškoláků vidí přímo v prostředí železnice, jak končí zbytečná rizika spojená s nerozvážným hazardem nebo nepozorností.

Preventivní vlak upozorňuje děti na nebezpečí na kolejích (zdroj: ČT24)

Vlak se skládá ze dvou vagonů, tím prvním je konferenční vůz, kde mohou mladí lidé diskutovat  s odborníky, kteří se zabývají vyšetřováním železničních nehod. Ten druhý je vybaven projektorem, který žákům promítá videa. „Ukazujeme zde autentické záběry v autentickém prostředí, protože si myslíme, že je nejúčinnější ukázat přímo na kolejích ve vlaku záběry z neštěstí, která se stávají na železnici, například když někdo přechází tam, kde nemá, nosí sluchátka či přebíhá před projíždějícím vlakem,“ zdůraznila mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Právě teenageři jsou tou nejohroženější skupinou. „Nezavírejme oči před realitou. Tato mládež má v podstatě internet přirostlý k ruce a myslím, že na internetu viděla drastičtější záběry,“ dodala mluvčí.

Střetů vlaků s chodcem je přitom každoročně kolem dvou set a číslo stále stoupá. „Dochází k tomu, že mladí lidé mají na hlavách kapuce nebo sluchátka a nedávají pozor, jsou roztěkaní a navíc v místech, která jsou velice nebezpečná,“ poznamenal Vítězslav Lössel, vrchní inspektor SŽDC.

Preventivní vlak české koleje brázdí již od roku 2007. „Rozhodli jsme se postupně objíždět města České republiky, protože se ukazuje, že nehody se nestávají jenom kolem velkých aglomerací, ale v rámci celé republiky,“ uvedla Pistoriusová. Upřesnila zároveň, že vlakem prošlo již deset tisíc žáků a studentů. „Myslíme si, že pokud bychom zabránili alespoň jednomu úrazu nebo úmrtí, tak tento projekt má smysl,“ uzavřela.