Zlínská zoo láká na pohlazení rejnoka

Zlín – Zlínská zoologická zahrada otevřela novou expozici Zátoka rejnoků. Dvacet mořských rejnoků druhu siba ománská dorazilo z Nizozemska na Moravu na začátku září. Díky unikátnímu pojetí bazénu si je lidé mohou dokonce i pohladit či je nakrmit. Nová, podle ředitele Romana Horského v Evropě ojedinělá expozice by měla do Zlína přilákat další návštěvníky. Tamní zahrada je druhou nejnavštěvovanější v zemi.

Rejnoci do Zlína putovali den a půl, cestu zvládli bez potíží. Podle zoologa Pavla Shromáždila podobně probíhá i jejich adaptace na nový domov. „Rejnoci se nám podle očekávání zaklimatizovali velice rychle. Jsou to zvířata pověstná tím, že se člověka nijak nebojí a rychle si zvykají na nové prostředí. Už několik hodin po přemístění do nového bazénu, což je pro ně ohromná změna, nám brali krmení z ruky,“ řekl Shromáždil.

Rejnoci se pohybují v asi metr hlubokém bazénu s mořskou vodou o ploše 70 metrů čtverečních. Vedení zahrady zvolilo právě siby ománské (další český název pro tento druh je maran indický), které jsou klidné a kontaktní, aby byla expozice pro návštěvníky co nejatraktivnější. Rejnoky, kteří mají nyní rozpětí ploutví asi 70 centimetrů, totiž mohou sami krmit.

„Záměrně jsme je krmili výhradně z ruky, aby na to byli připraveni. Vůbec jim to nevadí. Pochopili, která stěna je ta krmicí a co od člověka mají očekávat. Je to opravdu hezký pohled, když k vám vzhledově velice atraktivní rejnok připluje, zkouší prsty a hledá, jestli v nich máte něco na krmení. Je to zážitek,“ doplnil Shromáždil. Lidé se podle něj nemusejí bát kousnutí. „Rejnok nemá zuby, ale jen zubní lišty, které nejsou schopny zdrcujícího stisku,“ dodal zoolog. 

Rejnoci si rádi pochutnají na různých mořských živočiších, malých sledích či sardinkách. Ve volné přírodě obývají oblast Rudého moře, žijí v hejnech. Do zlínské zoo dorazili dospělí jedinci starší sedmi či osmi let, dožívají se několika desítek let. Mohli by narůst do 130 centimetrů. Bazén obydleli dva samci a 18 samic, předpokládá se tedy, že se rejnoci budou rozmnožovat.

Stavba nové expozice začala na konci loňského roku, náklady budou zejména kvůli technologiím asi 25 milionů korun. Zátoka rejnoků stojí na místě bývalého pavilonu primátů. Sloužil svému účelu od roku 1968. Jeho velká část byla loni zbourána, zůstala expozice jihoamerických savců a chápanů středoamerických. 

Zlínská zoo má unikátní expozici rejnoků (zdroj: ČT24)