První pokuta pro řidiče Uber - neměl u sebe platnou smlouvu

Praha – Pražský magistrát poprvé pokutoval řidiče jezdícího pro americkou společnost Uber. Řidič neoznačené limuzíny totiž u sebe neměl platnou písemnou smlouvu o přepravě a tím zřejmě porušil zákon o taxislužbě. To ale společnost odmítá – podle ní Uber i partnerští řidiči podmínky českého práva splňují.

Uber se zabývá zprostředkováním smluvní přepravy, sama společnost ale v taxislužbě nepodniká a působí jen jako prostředník. V Česku služba funguje od poloviny letošního srpna.   

Magistrát zatím uskutečnil jen jednu kontrolu přímo v terénu, a právě při ní kontroloři odhalili uvedený problém. Pokutovanému řidiči, který neměl peníze k uhrazení kauce, navíc policie zamezila v dalším provozování vozidla tím, že mu nasadila botičku.   

Podle ministerstva dopravy může potíž spočívat ve způsobu objednávky služby, protože vozidla Uber jezdí bez označení taxislužby a bez taxametru. V takovémto případě ale musí mít řidič podle zákona ve vozidle platnou písemnou nebo elektronickou smlouvu o přepravě. I elektronická verze ale musí obsahovat řadu náležitostí, jako jsou elektronické podpisy, doplnil úřad. 

Podle Patricka Studenera, který má rozjezd společnosti v evropských zemích na starosti, však může platnou smlouvu nahradit mobilní aplikace Uber. Zákazník zná dopředu cenu přepravy, pevné ceny jsou stanoveny na internetových stránkách. Registrovány jsou v systému obě strany, jak zákazník, tak i řidič. Po něm navíc společnost požaduje, aby doložil, že má oprávnění k provozování taxislužby.  

I kdyby se ukázalo, že aplikace Uber podmínky zákona nesplňuje, samotné společnosti podle ministerstva dopravy žádný postih nehrozí. Ten by případně dopadl přímo na řidiče.