Obce trápí kamiony, chtějí proto zpoplatnit silnice nižších tříd

Kutná Hora - Centrem řady měst a obcí stále projíždí stovky těžkých nákladních aut. Iniciativa Stop kamionům proto vyhlásila dnešek Dnem bez kamionů. Akci podpořila třicítka obcí a měst, kterým nákladní auta ničí silnice a obtěžují obyvatele hlukem a zplodinami. Stát chtějí vyzvat, aby těžká auta držel na dálnicích tím, že zpoplatní i komunikace nižších tříd.

Jako jedna z prvních se do akce připojila Kutná Hora, kterou běžně projedou stovky kamionů za den. Řidiči kamionů si přes město zkracují cestu a vyhýbají se placení mýtného na dálnici. Trpí pak nejen lidé, ale také domy. Kamiony vadí například i lidem v Bakově nad Jizerou. Těžká auta tudy jezdí, aby se vyhnula placení mýtného na R10.

Podobnou situaci ještě před nedávnem řešily také obce kolem dálnice D2. Situaci tu pomohla vyřešit značka zakazující vjezd kamionů. Její umísťování v obcích ale naráží na odpor policie. Podle zákona mají být veřejné silnice přístupné komukoliv a k omezení musí být důvod. Řidiči navíc často nechávají značky bez povšimnutí.

Iniciativa proto navrhuje jiné řešení: zpoplatnit i silnice nižších tříd, po kterých si teď kamiony usnadňují cestu. Naráží ale u ministerstva dopravy. „Mýtné na silnicích druhých a třetích tříd je ekonomicky velmi nákladné a pro stát nevýhodné,“ řekl ČT mluvčí resortu Tomáš Neřold.

Sami dopravci tvrdí, že přes vesnice a města jezdí jen tehdy, když musí. Podle nich by všem pomohla hlavně lepší dálniční síť.

Těžké kamiony trápí obce i města, dnes dostaly stopku (zdroj: ČT24)