Jezero na místě starého Mostu už je napuštěné, na koupání si ale místní ještě počkají

Most - Nové jezero vzniklo zatopením bývalého dolu Ležáky v Mostě. Patří k největším a nejhlubším vodním plochám v Čechách, jako rekreační plocha ale začne sloužit nejdřív roce 2019, problémem jsou spory města a státu kolem převedení pozemků.

Jezero se začalo napouštět před 8 lety 5 kilometrů dlouhým přivaděčem z Ohře. Dnes po finálním dopuštění je jezero Most větší než Máchovo, a bude rájem pro rybáře. „Má rozlohu přes 300 hektarů v objemu řádově 70 milionů kubíků,“ upřesnil ředitel PKÚ Ústí nad Labem Petr Lenc.

Zatím je ale okolí nádrže liduprázdné a koupání je dokonce zakázáno pod patnáctitisícovou pokutou. Největší problém je s pozemky: Most je chtěl vrátit jako historický majetek, stát za ně naopak chce peníze. „Stát nám je chce prodat za komerční cenu, my jsme ale doufali, že nám je převede bezúplatně,“ řekla mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Jezero na místě starého Mostu už je napuštěné, na koupání si ale místní ještě počkají (zdroj: ČT24)

Vláda letos schválila stavbu silnice, která přivede kolem jezera dopravu. Magistrát už chystá výběrové řízení, i tady je to ale běh na dlouhou trať. „Celá stavba určitě nezačne dřív než za rok,“ upozornila Sedláčková. Město chce jako první zprovoznit jižní břehy jezera k rekreačním účelů, na další větší investice do ostatních částí si budou muset obyvatelé Mostu počkat ještě minimálně 5 let.

Jezero Most zakrývá místa, kde stálo staré královské město. To muselo v 70. letech minulého století ustoupit povrchové těžbě uhlí. Jednu z mála památek, kostel Nanebevzetí P. Marie ze začátku 16. století tehdy stát zachránil. V roce 1975 byl převezen o téměř kilometr dál, dnes je to od kostela k břehům jezera necelých 100 m. 

V dole, který vznikl jako důl Richard ve 30. letech minulého století, ustala těžba v roce 1999. O devět let později začalo jeho zatápění a Mostecká radnice si začala rýsovat světlou budoucnost spojenou se vznikajícím obřím jezerem – měly u něj vzniknout pláže, přístaviště i hotely. Jedním z důsledků mělo být i snížení nezaměstnanosti ve městě.

K nepoznání se před pár lety proměnilo také bývalé odkaliště za elektrárnou v Opatovicích nad Labem. Pozemky koupil soukromý investor a na hromadách popílku postavil sportovní areál s golfovým hřištěm. Pro místní obec jde o ekologický a finančně zajímavý projekt.