Areál bývalé textilky v Rokytnici n J. chátrá, investor zemřel

Rokytnice nad Jizerou - Areál bývalé textilky Rotextile v krkonošské Rokytnici nad Jizerou už více než rok chátrá. Podle původně plánovaného projektu v něm mělo vzniknout hotelové a relaxační centrum za půl miliardy korun. Neznámý investor totiž koncem minulého roku zemřel a jeho smrtí skončil i pronájem areálu.

Záchrana rokytnické textilky se nedaří (zdroj: ČT24)

V červenci 2013 ustoupila jedna z budov bývalé textilky plánům postavit na jejím místě koncertní pódium. Mělo jít jen o první část proměny, další měly vzápětí následovat. Dnes ale není v areálu po stavebním ruchu ani stopa.

„Náš investor v polovině roku 2013 vážně onemocněl a do konce roku 2013 zemřel,“ vysvětluje okolnosti zástupce investora Petr Horák. Totožnost investora ale nikdo v Rokytnici nad Jizerou neznal, údajně šlo o Čecha žijícího dlouhodobě v zahraničí.

Smrtí investora však skončil i pronájem areálu textilky. Ten tak stále patří německé firmě, která dřív textilku provozovala. V současné době se ji prostřednictvím advokátní kanceláře snaží prodat. Jak dlouho jednání potrvá, zatím není jasné. Stále tak hrozí, že se textilka časem promění v ruinu jako další bývalé továrny, které už horské městečko hyzdí.

Řada obyvatel městečka má přitom k bývalé textilce osobní vztah, mnoho z nich v ní totiž strávilo řadu let svého života. O proměně areálu textilky se mluví už přes dva roky. „Každýmu bylo jasný, že z toho nic nebude. Je to nějakej tunel,“ tvrdí jeden z obyvatel Rokytnice nad Jizerou.

Žádanější jsou pozemky ve městech

Nevyužitých a zanedbaných areálů a budov je v Libereckém kraji celá řada. Podle realitních makléřů totiž pozornost investorů přitahují spíše nemovitosti přímo v Liberci. „Čím více se od města Liberce vzdalují, tím je poptávka nižší,“ potvrzuje makléř firmy Naxos Michal Skuhra.

Výjimkou jsou některé areály předloni zkrachovalé tanvaldské textilky Seba, které letos majitele našly. Zástupce předchozího investora má prý ale o projekt dalšího zájemce a o koupi textilky jedná. Kupní smlouvy ale zatím podepsané nejsou.