Metro C nejezdí od Muzea na Kačerov – až do neděle

Praha – Před páteční osmou večer začala v pražském metru výluka na trase C mezi stanicemi Muzeum a Kačerov, resp. Budějovická. Potrvá celou sobotu i neděli, dopravní podnik během výluky vymění pražce i výhybky u stanice Pražského povstání.

Mluvčí DPP: "V pondělí vyjedeme i v úseku, kde byl provoz přerušen" (zdroj: ČT24)

Nejvytíženější linka pražského metra nebude jezdit od pátečních 19:45 až do neděle pod centrem města. Výluka je mezi stanicemi Muzeum a Budějovická, z Budějovické na Kačerov jezdí pouze kyvadlově jeden vlak. Hlavním důvodem výluky je výměna výhybky ve stanici Pražského povstání. „Abychom maximálně využili čas výluky, rozhodli jsme se vyměnit také původní dřevěné pražce ve stometrovém úseku mezi Pražského povstání a Pankrácí za nové železobetonové,“ doplnil generální ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Výluka má skončit tak, aby v pondělí ráno metro opět jezdilo bez omezení. „Na základě zkušeností s podobnými výlukami a pracemi předpokládáme, že bude vývoj úplně stejný jako ve všech případech předtím. To znamená, dodržíme harmonogram a cestující se nemusí bát, v pondělí vyjedeme,“ ubezpečil mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Náhradní autobusovou linku XC zavedl dopravní podnik od Hlavního nádraží na Kačerov, aby obsloužila všechny stanice metra. Kromě ní pomáhají zvládnout nápor cestujících autobusy linky 193, která rovněž jezdí v úseku Pražského povstání – Budějovická souběžně s metrem. Dopravní podnik ji posílí i o víkendu kloubovými autobusy.

Podle mluvčího dopravního podniku budou výluky v metru pokračovat i nadále. Již první listopadovou sobotu (1. listopadu) večer nebude metro jezdit mezi Dejvickou a Staroměstskou, výluky na trase A oznámil dopravní podnik i na další dva listopadové víkendy.

Umístění zastávek náhradní dopravy

  • Hlavní nádraží: v ulici Wilsonova před nádražní budovou
  • Muzeum: v zastávkách nočních autobusů – ve Wilsonově před novou budovou NM a v Legerově u tramvajové zastávky Muzeum
  • I. P. Pavlova: v ulicích Sokolská a Legerova v zastávkách jižně od náměstí I. P. Pavlova
  • Vyšehrad: v ulici 5. května na úrovni ulic U Gymnázia a Lounských
  • Pražského povstání: v ulici Na Pankráci v zastávkách linky 193
  • Pankrác: v ulici Na Pankráci před nákupním centrem
  • Budějovická: v Budějovické ulici v zastávkách linky 121 (tj. ještě před Pacovskou ul., resp. za Vyskočilovou)
  • Kačerov: na autobusovém terminálu