Žádosti Zelené úsporám se prodlužují až do konce roku

Praha - Kvůli vysokému zájmu se prodlouží termín žádostí v programu Nová zelená úsporám, a to až do konce letošního roku. Státní fond životního prostředí (SFŽP) jen v posledním týdnu evidoval požadavky v celkové hodnotě 53 milionů korun. Příjem pro letošní rok měl skončit k 31. řijnu. Za prodloužení lhůty se postavila i odborná veřejnost.

„Stavební sezona ještě neskončila a my chceme vyjít vstříc co nejvíce zájemcům,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Vliv na rozhodnutí měl ale nejspíš také fakt, že zájem o dotace na zateplování domů a snížení jejich energetické náročnosti zaostává za očekáváním. K 20. říjnu přišlo na Státní fond životního prostředí 2762 žádostí o dotaci za celkem 534 milionů korun. Nová zelená úsporám měla pro letošní rok připraveno 1,9 miliardy korun.

MŽP nyní uvedlo, že nevyčerpané peníze převede do příštího roku. Program Nová zelená úsporám se zaměřuje zejména na zateplování rodinných domů, výměnu oken a dveří, výstavbu tzv. „pasivních domů“ a výměnu starých neekologických kotlů za nové úsporné kotle na biomasu, plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů.

  • Aliance Šance pro budovy upozornila na to, že po nedávném zjednodušení podmínek stoupl o program zájem a specialisté nestíhali zpracovávat dokumentaci potřebnou k přijetí žádostí. Až 35 procent nových zájemců o zpracování projektů prý museli odmítat.
Zateplení
Zdroj: ČT24

Na příští rok přitom ministerstvo životního prostředí chystá novinku - kromě rodinných domů by o podporu mohli požádat majitelé domů bytových. „Naší ideou je, aby byla otevřená dlouhodobá výzva pro majitele rodinných domů a vedle toho, aby byly vyhlášeny bytové domy, které v tuto chvíli připravujeme,“ vysvětlil ředitel SŽPI Petr Valdman.

Z resortu průmyslu a obchodu ale zaznívá, že takový plán není možný - pro rekonstrukce bytů totiž v Česku existuje jiný dotační program, konkrétně Panel 2013+ a program JESSICA. Jedinou výjimkou je hlavní město, na které se nebude vztahovat nový Integrovaný regionální operační program, z něhož se budou tyto rekonstrukce platit.

„MMR předpokládá, že finanční prostředky EU, které mohou podporovat investice související se zateplováním bytových domů, budou využity na území celé ČR s výjimkou hlavního města Prahy. Na jejím území by naopak měly být využívány finanční prostředky Nové zelené úsporám. Nemělo by tedy dojít k vytvoření překrývajících se oblastí územní působnosti (což EU zakazuje),“ řekla Veronika Vároši z odboru komunikace MMR.

Majitelé rodinných domů dosud mohou získat až 55% podporu na zateplení. Na nové ekologické zdroje mohou dostat dokonce 75% dotaci. Čím víc způsobů úspory energií žadatel provede, tím vyšší podporu získá.