Stezka údolím Robečského potoka už není Peklo

Zahrádky (Českolipsko) – Oblíbenou turistickou stezku Peklo údolím Robečského potoka rozsáhle zrekonstruoval Státní podnik Lesy ČR a je bez omezení přístupná. Ztrouchnivělé a mnohdy nebezpečné chodníky a mostky nahradily nové. Rekonstrukce, na kterou padlo 60 tun dřeva, stála téměř čtyři miliony korun. Čtyřkilometrovou trasu lesním porostem navštíví každoročně desítky tisíc lidí, atraktivní se stává hlavně na jaře kvůli tisícům kvetoucích bledulí.

„Je to opravdu turisticky známá lokalita, nachází se tu tisíce bledulí jarních a každé jaro také tisíce turistů,“ shrnul hlavní atrakci údolí Robečského potoka starosta Zahrádek Ladislav Chvojka (nez.). Právě ještě na jaře se po stezce museli návštěvníci s notnou dávkou opatrnosti soustředit na to, kam šlapou. Na rekonstrukci chodníků a mostků padlo 60 tun dřeva a dalšího materiálu. Protože do údolí nevede přístupová cesta, vše se tam muselo nanosit ručně.

Lesníci se tu věnují boji s kalamitou plísně a houby, která decimuje stoleté olše a jasany. Jen letos museli lesníci pokácet stovku stromů a další přijdou na řadu zjara. Nikde jinde v České republice ani Evropě se zatím s tak rozsáhlým napadením nesetkali. Vědci už proto připravují výzkum, který má přijít na způsob ochrany stromů.

Údolí Peklo má nové cesty, bojuje ale s plísní (zdroj: ČT24)

Lokalita Peklo je v podstatě dlouhá rokle sevřená pískovcovými skalami, která působí dojmem divoké přírody. Potok využívala v minulosti šlechta k výletům na loďkách. Za třicetileté, prusko-rakouské i druhé světové války sloužilo Peklo jako úkryt pro obyvatele okolních vsí před vojenskými oddíly.