Jak to dnes vypadá na klíčových místech revoluce roku 1989?

Praha – Před 25 lety to byla klíčová místa revoluce, i když zpočátku tomu asi věřil málokdo. Archivní záběry z Albertova nebo Národní třídy zná asi každý. Jak to ale na nejdůležitějších místech událostí z roku 1989 vypadá dnes? Připomíná tam něco tehdejší dění? Může se tam vůbec zájemce dostat? Zmapovali jsme to s kamerou.

Místa revoluce v Praze (zdroj: ČT24)

Albertov - 17. listopadu 1989 se tam v 16 hodin na demonstraci schází až 50 tisíc lidí, zejména studentů. 25 let staré události dnes na Albertově připomíná pamětní deska.

Národní třída – po demonstraci na Albertově, která byla povolená, se část lidí vydala na pochod do centra Prahy. Ten už povolený nebyl. Deset tisíc lidí dorazilo v 19:25 na Národní třídu. Tam je zastavily složky Sboru národní bezpečnosti. Po necelé hodině začala bezpečnost účastníky zatýkat, rozhánět a mlátit. Události tam dnes připomíná pamětní deska v podloubí. 

Václavské náměstí – Místo pod sochou svatého Václava i celé Václavské náměstí se stalo v listopadu 1989 místem každodenních protestů. Centrem dění se stal balkón tehdejšího nakladatelství Melantrich uprostřed Václavského náměstí. Dnes jsou tam apartmány a obchod s oděvy. 

Letenská pláň – 26. listopadu 1989 proběhla na Letné největší demonstrace za svobodu. Sešlo se tam půl milionu lidí. Dnes zakrývá tehdejší řečnickou tribunu billboard zobrazující historii fotbalového klubu Sparta. Jinak vypadá i prostranství před stadionem. Je tam dosud nezprovozněný vjezd do tunelu Blanka.