Dva útočníci na exprimátora Českých Budějovic půjdou před soud

České Budějovice – Policie uzavřela vyšetřování útoku na bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu (HOPB), kterého v srpnu letošního roku napadla a zbila skupina lidí. Policie ihned po útoku zadržela dva opilé mladíky – z vyšetřování pak vyplynulo, že byli iniciátory napadení. Oba půjdou před soud.

Bývalý primátor Juraj Thoma (HOPB) se v neděli 10. srpna 2014 před čtvrtou hodinou ráno vracel s manželkou domů. Na jižním okraji historického centra města u mostu v Biskupské ulici ho nejprve verbálně a pak i fyzicky napadla skupina mladíků. Juraj Thoma byl zraněn, sanitka ho musela převézt do nemocnice a byl více než týden v pracovní neschopnosti. Z jednání vedení města se tehdy musel omluvit, uvedl, že není „v komfortním stavu“.

Mluvčí Jihočeského policejního ředitelství Jiří Matzner k závěrům vyšetřování uvedl: „Kriminalisté obvinili dva 22leté mladíky z Českobudějovicka. Obvinili je z výtržnictví, z ublížení na zdraví a z násilí proti úřední osobě.“ Podle policejního mluvčího bude celý případ předán ještě tento týden s návrhem na obžalobu státnímu zástupci.

Juraj Thoma (HOPB) v srpnu ve vyjádření pro Českou televizi uvedl: „Dokážu se teď konečně vcítit do toho, jak je někomu, když ho někde přepadnou a ztřískají.“ Juraj Thoma v srpnu popsal, že se útočníci nejprve ujistili, zda je to opravdu on, a teprve potom ho napadli. „Dokonce uvedli, že se jedná o odvetu za můj postoj v kauze jednoho obchodního centra tady v Českých Budějovicích, kde jsem byl velmi rezervován z hlediska nějakého povolení,“ řekl primátor s tím, že jde o kauzu starou několik let.

Z bývalého primátora je teď řadový zastupitel města České Budějovice. Místa v radě se zřekl. Juraj Thoma vykonával funkci primátora dvě volební období. Nejprve byl v čele města jako člen ODS, v červnu roku 2010 jej však českobudějovičtí občanští demokraté odvolali z místa primátora a Thoma stranu opustil. Následně spoluzaložil hnutí Občané pro Budějovice, s nímž v říjnu 2010 vyhrál komunální volby. I letos hnutí uspělo, jeho zástupci vytvořili koalici s ANO 2011, TOP 09 a lidovci. Primátorem Českých Budějovic se v pátek 21. listopadu stal Jiří Svoboda (ANO).

Juraj Thoma je obžalovaný kvůli údajně nevýhodné zakázce na nákup počítačů, vinu ale odmítá a své jméno chce teď očistit. 

Soud se případem napadení exprimátora bude zabývat příští rok, oběma útočníkům hrozí až dva roky vězení.

Vyšetřování útoku na Juraje Thomu uzavřeno (zdroj: ČT24)