Divoké Čertovy proudy se možná od příštího roku otevřou vodákům

Loučovice - Jihočeský kraj chce prolomit historický zákaz splouvání Čertových proudů na Vltavě pod Lipnem. Se záměrem se připojil k loučovické radnici, která o to usiluje. Projekt má pustit vodáky do jednoho z nejtěžších úseků. Krajští úředníci kvůli tomu začnou řešit změnu manipulačního řádu přehrady. Energetici ale se zrušením zákazu nesouhlasí.

Čertovy proudy patří k nejtěžším vodním úsekům v Evropě. Při upouštění přehrady se voda valí přes řečiště plné kamenů. V Loučovicích teď chtějí, aby se v létě upouštěla pět dnů v týdnu vždy po pěti hodinách. Denně pak hodlají pustit na řeku 500 vodáků. „Pro méně zkušené bude zajištěný dozor na raftech,“ doplnil starost Jan Kubík (ANO).

Voda ale nyní převážně putuje do elektrárny, kde roztáčí turbíny. Energetikům se proto záměr nelíbí. Ztrátu vyčíslili na 17 milionů korun. „Není smysluplné, abychom plně nevyužívali našich z pohledu okolních států velmi omezených zdrojů,“ poznamenal mluvčí ČEZu pro obnovitelné zdroje Martin Schreier.

Čertovy proudy možná prolomí zákaz splouvání (zdroj: ČT24)

Kraj i Povodí Vltavy ale s plánem Loučovic problém nemají. „Z vodohospodářského hlediska to zřejmě možné bude, ale taková záležitost vždy podléhá schválení vodoprávního úřadu,“ uvedla mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková. Krajští úředníci zase musí rozhodnout o změně manipulačního řádu přehrady. Podle hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) jde ale jen o technickou záležitost. „V žádném případě to nebude mít vliv na výšku hladiny na Lipně,“ dodal.

Častější vypouštění vody nevadí ani ekologickému hnutí Jihočeské matky. Senátor na Českokrumlovsku Tomáš Jirsa (ODS) navíc dodává, že divoká voda je jedním ze strategických projektů, jak snížit nezaměstnanost v Loučovicích. Místní radnice požádá o změnu manipulačního řádu do konce roku. Vodáci by se tak mohli na Čertových proudech objevit už příští rok.

Čertovy proudy jsou balvanitým řečištěm Vltavy mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem.
Toto divoké a romantické území vzniklo rozpukáním a erozí částí mohutné Čertovy stěny, která se tyčí nad řekou. Řečiště je zaplněno mohutnými balvany s charakteristickými erozními projevy jako vymleté „obří hrnce“ v balvanech. V minulosti se tady valily v době jarního tání divoké masy vody přes mohutné balvany. Dnes zde neprotéká mnoho vody, protože většina je jí vedena podzemním kanálem z Lipenské vodní nádrže k vyrovnávací nádrži Lipno II. Více vody tudy proudí pouze při jejím vypouštění z přehrady nebo při vodáckých závodech.