Z června rovnou do března – na Velikonoce přijde citelné ochlazení

Ve čtvrtek se maxima v Česku dostávala i nad 23 °C, sobota bude na severu a severovýchodě Česka až o 15 stupňů chladnější. Tak citelné bude ochlazení po studené frontě. V přílivu studeného a vlhkého vzduchu se budou v sobotu vyskytovat přeháňky, nad 600 m n. m. sněhové. Neděle a pondělí už budou slunečnější.

Srovnávat velikonoční počasí mezi jednotlivými roky je obtížné. Jsou svátkem pohyblivým, který připadá na neděli po prvním jarním úplňku – nastávají tedy s víc než měsíčním rozpětím. A bez ohledu na datum můžou mít teploty přes 20 °C, nebo může sněžit a mrznout tak, jako vloni. To byly Velikonoce na začátku dubna a platily výstrahy kvůli silnému sněžení i náledí.

Velikonoce
Zdroj: ČT24

Někdy se stává, že jsou dokonce citelně chladnější než předchozí Vánoce. Letošní počasí předvede typický apríl. Mezi pátkem a sobotou se citelně ochladí, v sobotu se sněhové přeháňky můžou objevit už nad 600 m n. m. a po ránu na severovýchodě Česka i v nížinách. Sněhu na horách sice ubývá, ale i tak ho leží na hřebenech Krkonoš přes metr. V celkovém součtu byly zásoby vody ve sněhu v pondělí druhé nejvyšší za celou zimní sezonu.

Velikonoční ochlazení
Zdroj: ČT24

Velikonoce 2022

Na Velký pátek může být i 19 °C, na severu kolem 11 °C. Oblačnost bude proměnlivá, místy s přeháňkami, ojediněle i s bouřkou. Navečer budou přeháňky nad 800 m n. m. přecházet ve sněhové. Vítr bude mít nárazy i kolem 55 km/h.

Bílá sobota bude také aprílová. Místy meteorologové čekají přeháňky, nad 600 m n. m. sněhové. Maxima budou mezi 8 a 12 °C, na severovýchodě bude jen kolem 7 °C. A foukat bude čerstvý vítr s nárazy kolem 55 km/h, navečer bude částečně slábnout.

Neděle a pondělí už budou slunečnější, ale relativně chladné. Maxima se budou držet mezi 9 a 13 °C, na severovýchodě bude jen kolem 7 °C. Rána už budou zase mrazivá, nejčastěji bude kolem nuly, v údolích až -5 °C. Proto bude znovu platit výstraha varující před mrazem ve vegetačním období.

Výhled počasí na Velikonoce
Zdroj: ČT24

Nejznámější příběh náhlé změny počasí na Velikonoce

V roce 1913 vycházelo Velikonoční pondělí na 23. března. Náhlá změna počasí byla příčinou smrti závodícího Bohumila Hanče a jeho přítele Václava Vrbaty, který mu vyrazil na pomoc. Na studené frontě tehdy začalo pršet a jak se prudce ochlazovalo, déšť namrzal a přecházel v silné sněžení. Skutečný příběh Hanče, Vrbaty a Ratha zfilmoval Tomáš Hodan, film Poslední závod měl premiéru na den přesně po 109 letech od tragédie na hřebenech Krkonoš.