Politolog: TOP 09 propadla v krajských volbách i za Schwarzenberga

Balík: TOP 09 se nachází na zásadní křižovatce (zdroj: ČT24)

TOP 09 schází regionální zakotvení, chybí jí přesvědčivé místní osobnosti, říká politolog Stanislav Balík z Fakulty sociálních věd UK. Podle něj se strana nachází na zásadní křižovatce, na které se musí rozhodnout, co dál. Přitom výsledek v krajských volbách nepovažuje Balík za výrazný propad – TOP 09 získala stejný počet mandátů jako v roce 2012.

Stanislav Balík ve Studiu 6 uvedl, že není třeba z posledních voleb vyvozovat přehnané závěry, protože TOP 09 krajské a komunální volby nikdy nešly. Přestože pád předsedy Miroslava Kalouska považuje za reálný, je přesvědčen, že v pozici předsedy nadále zůstane, neboť za něj momentálně nevidí jinou možnou náhradu.

Problém vidí v klesající schopnosti přimět své voliče, aby přišli k volbám. „Možná se vyčerpává mobilizační potenciál, který strana měla, možná pod dojmem častého střídání voleb a pod dojmem častého vydávání těch konkrétních voleb za ty klíčové, v nichž je potřeba přijít a stranu podpořit. To nefunguje úplně dlouhodobě.“ Dále vidí jako příčinu měnící se dobu, kdy mohly straně vyrůst alternativy, které jsou srdci voliče bližší.

Pokles volebních preferencí TOP 09 nedává politolog do souvislosti s odchodem Karla Schwarzenberga z čela strany a s tím, že jej nahradil Miroslav Kalousek. „I s Karlem Schwarzenbergem dopadly volby v roce 2012 špatně. Není to tak dlouho co proběhly evropské volby 2014, a v těch naopak TOP 09 sahala po vítězství. Samozřejmě ještě měla Karla v čele, byť už velmi starého, ale oslovovala na jiných tématech pro jiný orgán.“ 

Strana TOP 09 byla založena v roce 2009 Miroslavem Kalouskem (tehdy za KDU-ČSL) Karlem Schwarzenbergem (tehdy nestraník za SZ) a Petrem Gazdíkem (STAN). Od svého vzniku se orientovala jako proevropská a liberálně středová. Podílela se na vládě Petra Nečase v letech 2010 až 2013, nyní je v opozici. V krajských volbách roku 2016 získala 3,5 procenta hlasů a 19 mandátů.