(Ne)povedený zátah na islamisty

Masakr, nejtragičtější policejní akce za poslední roky. Ohrožení mírové dohody a hrozba pokračování krvavého konfliktu, který si vyžádal už více než 120 000 obětí a další dva miliony lidí musely opustit své domovy. Filipínská média i politici se předhánějí v hodnocení akce speciálních jednotek na jižním ostrově Mindanao, při které zahynulo na padesát příslušníků bezpečnostních sil.

V neděli 18. ledna ve čtyři hodiny ráno zaútočila filipínská policie na odlehlou vesnici Tukanalipao u města Mamasapano, které ovládají islámští rebelové. Po dvanáctihodinové přestřelce zůstaly na místě desítky mrtvých a Filipíny se tak probudily do krvavého šoku. A zatímco nákladní auta odvážela těla padlých, strhla se další přestřelka, tentokrát sice jen slovní, ovšem její důsledky mohou mít dalekosáhlé následky.

Kdo na koho střílí
Na jihu převážně katolických Filipín už po desetiletí bojují muslimští povstalci, především z organizace Islámská fronta osvobození Mórů. Teprve loni v březnu uzavřeli tito rebelové s vládou v Manile dohodu, která ukončila pětačtyřicetiletý konflikt. Výměnou za klid zbraní získali povstalci na Mindanau rozsáhlou autonomii a filipínské vedení v čele s prezidentem Benignem Aquinem možnost řešit ekonomické problémy země. Naději na mír před pár dny vyjádřil při své návštěvě Filipín i papež František a na jeho slova se odvolávali i rebelové z Islámské fronty osvobození Mórů.

Papež s mladou Filipínkou
Zdroj: ČT24

O zásahu elitního komanda v obci Tukanalipao nikdo z islámských vyjednavačů předem nevěděl, akci s nimi prý nikdo nekoordinoval. Filipínští policisté ale zaútočili na jinou skupinu povstalců říkajících si Bangsamoro Islamic Freedom Fighters (BIFF), kteří se od Islámské fronty osvobození Mórů odtrhli a dohodu s filipínskou vládou neuznávají. Hlavní mírový vyjednavač Islámské fronty Mohagher Iqbal už se také nechal slyšet, že by krvavá policejní akce mírový proces neměla ohrozit.

Velké teroristické ryby
Filipínský ministr vnitra označil padlé policisty za hrdiny, velké ztráty v řadách elitního komanda SAF (Special Action Force) však musel potrestat a šéfa SAF suspendoval. Proč tedy policisté na povstalce zaútočili? Získali totiž horkou informaci, že ve zmíněné obci se ukrývají opravdu velké ryby, po kterých už dlouhá léta pátrají, mimo jiné také americká FBI.

První „velkou rybou“ byl Malajsijec Zulkifli bin Hir přezdívaný Marwan. Nechvalně proslulý výrobce bomb a člen teroristické organizace Džamáa Islamía napojené na al-Káidu, která v jihovýchodní Asii chtěla vytvořit islámský chalífát. Na Filipínách má na svědomí řadu atentátů, Spojené státy na jeho hlavu vypsaly odměnu 5 milionů dolarů.

Dalším cílem byl jeden z nejhledanějších islamistů v regionu, Filipínec Abdul Basit Usman, který stojí za řadou bombových útoků, při nichž od roku 2003 umírali nevinní civilisté. I na jeho dopadení proto byla vypsána finanční odměna ve výši milionu dolarů.

Podle Manily se zřejmě prvního z teroristů, Marwana, podařilo zlikvidovat. Usman, který je jedním z velitelů BIFF, však dokázal uprchnout. BIFF o síle několika set dobře vyzbrojených mužů přitom představuje hlavní hrozbu pro mírový proces na Mindanau. Tito radikálové se navíc přihlásili k Islámskému státu, který na dobytém území v Sýrii a Iráku vyhlásil chalífát a představuje největší hrozbu pro naši civilizaci.

Teroristé v ráji
Průzračné moře s více než 200 druhy korálů, dlouhé pláže i hluboké zátoky, zelená údolí i sopka Apo, která je zároveň nejvyšší horou Filipín. Ostrov Mindanao by mohl být turistickým rájem, stále však zůstává útočištěm radikálních islamistů. Kromě skupiny BIFF pak především hrdlořezů ze skupiny Abú Sayafa, zločinecké organizace, která peníze získává z únosů a výkupného. V případě cizinců v milionech dolarů.

Právě kvůli skupině Abú Sayafa, která k dosažení svého cíle, tedy vyhlášení islámské teokratické vlády na jihu Filipín, používá veškeré prostředky včetně vraždění nevinných civilistů, otevřely Spojené státy v této oblasti v roce 2002 druhou frontu boje proti terorismu.

Asi 600 příslušníků speciálních jednotek americké armády operovalo na jihu Filipín, svou základnu vybudovali ve městě Zamboanga. Oficiální místa však o americké misi příliš nemluvila, protože pro Filipíny šlo politicky o velmi citlivou věc, tedy o přítomnost zahraničních vojáků na filipínském území.

Přesto Američané významně přispěli k dopadení a likvidaci teroristů, hlavně ze zmiňované skupiny Abú Sayafa, která nechvalně proslula stínáním hlav rukojmích, včetně křesťanských misionářů. A jak Spojené státy, tak i Filipíny si dodnes lámou hlavu nad tím, zda islamisté chtěli v roce 2002 udeřit současně v Indonésii a na Filipínách.

Bali
Zdroj: ISIFA/Camera Press/Anton Dijkgraaf

Na Bali se jim to tehdy podařilo, když při atentátu ve vyhlášeném letovisku zabili 202 převážně zahraničních turistů. Ve stejné době ale teroristé připravovali nálože i v Zamboanze - v době vrcholících křesťanských oslav, kterých se účastnily tisíce věřících. Policistům se ale podařilo bomby zneškodnit - jen sedm minut před explozí! Podle pozorovatelů by případné následky byly mnohem horší než na indonéském Bali.

I z tohoto důvodu je nutné, aby se dohoda s muslimskými povstalci z řad Islámské fronty osvobození Mórů, kterých je mimochodem asi deset tisíc, realizovala a filipínské jednotky se tak mohly plně soustředit výlučně na teroristy. Ti totiž nejen představují každodenní hrozbu pro místní obyvatele, ale zároveň poškozují pověst Filipín jakožto lákadla pro turisty z celého světa.