Ucho Svobody: Radiožurnál a dotykový IPOD

V debatách o nové podobě Radiožurnálu mě nejvíc zaujal názor, že není kvůli čemu plakat. Jeho původní podoba byla prý natolik zoufalá, že kazit nebylo co. S tím plně souhlasím. Právě do příchodu Barbory Tachecí jsem soukromě vkládal velké naděje. Znám ji ještě z ČT jako výbornou moderátorku, ženskou s názorem a vlastně veřejnoprávní. Její mezipůsobení jsem bral s rezervami, je profesionálka a pracovala ku prospěchu věcí, ve kterých se ocitla.

  Právě proto mě nová podoba ČR1 nepotěšila. Ne, že bych poslouchal pravidelně, ale zkusil jsem to. Dřív jsem Radiožurnál vynechával, nesnáším jejich výběr hudby, neustálé znělky, předěly, jingly a jiný zvukový smog a reklamy. Novinka ovšem jakoby ta negativa ještě prohloubila.

Věřím, že Halina Pawlovská je sečtělá žena, ale paní Klusáková je pro mě ikona důvěryhodnosti. Ivana Hoffmana se může zbavit jen neprozřetelec. Nasadit typicky bulvární sebeidentifikace a vhled může jen bláhovec. Jsem rád, že hrají Stinga, ale ten vážně nenapsal jen jednu písničku. Sledovat v autě o víkendu zábavné plkání, které vede Vašek Žmolík a jeho excelentní hosté -zmíněná Halina, skřehotavá Zuzana a Jaroslav, v branži zvaný Zpocený, je o broušení svodidel.

Děsí mě obecná představa současných mediálních manažerů, že tzv. náročný divák je bezcenná minorita a je třeba uspokojit většinu, případně hlavní proud. Ale vždyť právě oni jsou uspokojováni ze všech stran, vždyť jejich orgasmus je až neúnosně nepřetržitý! A kam se mají vrtnout ti, kteří mají plné zuby svateb a pohřbů v přímém přenosu, plkání pseudocelebrit, hraní banalit, výskání, zvučení a jásání? Koho to ovšem zajímá, že?

A jedna malá radost nakonec. Jsem v Los Angeles na předávání filmových cen. Zašel jsem si tady do prodejny Apple, abych se  podíval na nejnovější IPod - Touch. Podoben bratru IPhonu se řídí dotykově na celoplošné obrazovce. Kromě hraní umí třeba ještě surfovat na wifi internetu. Je uživatelsky vrcholně příjemný a sympatický. Jen kapacitu má malou - desetinu největšího IPodu Classic. Tedy 8 nebo 16 oproti 80 či 160. A mimochodem, ten dražší, stejně jako dražší Classic, tady stojí v přepočtu 6 a půl tisíce. U nás skoro dvojnásobek. Jak říká prezident, takhle jsme se ještě neměli.