O předpovědích a kontinuitě

Dnes už je jasné, že republikánským kandidátem na úřad amerického prezidenta bude dvaasedmdesátiletý válečný hrdina John McCain. Když jsem se to dozvěděl, vzpomněl jsem si   na americko-britského novináře Alistaira Cooka, který před sedmi lety jeden díl ze svého cyklu rozhlasových pořadů "Letter from America" odvysílal pod titulkem "John McCain se vrací!". Předpověděl v něm, že, i když to McCain po své nominační prohře s Georgem W. Bushem v roce 2000 oficiálně popíral, se dá očekávat, že se v roce 2004 o prezidentské křeslo znovu pokusí.

Cookova předpověď se ukázala být pravdivou, ale o čtyři roky se zpozdila. Přišly události 11. září 2001, a protože volby v roce 2004 probíhaly v atmosféře boje proti terorismu a irácké kampaně, McCain v té době loajálně podpořil Bushe a do prezidentských dostihů se zapojil až letos.

Cook tedy předpovídal správně, ale zapomněl se řídit radami zkušených prognostiků, kteří říkají: buď řekněte, co se stane, ale neříkejte, kdy přesně se to stane. Nebo odhadněte dobu, kdy se nějaká věc přihodí, ale nechte si otevřená vrátka v detailech, co a jak se vlastně přihodí.

Škoda, že Alistair Cook se naplnění své předpovědi nedožil. Letos v listopadu by mu bylo 100 let, zemřel před čtyřmi roky, a jeho jméno je spojeno s unikátním rozhlasovým pořadem „Letter from America.“

Novinářskou kariéru začal Cook v roce 1935 v BBC, po návratu ze studií v USA. Tehdy již pracoval také jako londýnský dopisovatel americké rozhlasové sítě NBC. V roce 1937 odjel do USA, kde se stal americkým korespondentem pro BBC. Do Británie se již nevrátil a v roce 1941 přijal americké občanství.

První „Dopis z Ameriky“ se na vlnách BBC vysílal v březnu 1946, poslední v únoru 2004, čímž se v historii žurnalistiky stal nejdéle vysílaným publicistickým seriálem jediného autora. Všechno začalo jako jednorázová zakázka BBC na třináct pořadů, na konci této spolupráce stál úctyhodný počet 2869 čtvrthodinových relací, které sám Cook až do pozdního věku na mikrofon namlouval. Dopisy z Ameriky se vysílaly každý pátek a mohly je slyšet i čeští posluchači ze sítě zdejších vysílačů BBC.

Byly to právě Cookovy „Dopisy z Ameriky“, které mě na jaře 2000 poprvé seznámily s osobou a osudy válečného veterána z Vietnamu Johna McCaina. Jaké bylo moje překvapení, když jsem doslovné textové přepisy těchto pořadů ještě dnes našel na speciální webové stránce BBC Letter from America.

Pochopil jsem, že respektování tradic a kontinuity se může projevit také v tom, jak se udržují webové stránky, jejichž odkazy nemizí do nenávratna při každé změně designu a reorganizaci obsahu, jak to známe z české praxe.

Někdo může namítnout, že Cook ve svém pozdním věku provozoval novinařinu pouze ze svého apartmá s výhledem na Central Park. Nepohyboval se v centru událostí jako dřív, když se například stal očitým svědkem zavraždění Roberta Kennedyho, a nepřinášel tedy britským posluchačům informace o událostech, o kterých by se nemohli dozvědět z jiných médií.

Síla Cookových komentářů však spočívala v tom, že události dokázal postavit do nových, často zapomenutých historických souvislostí. Mohl se při tom opřít o bohaté osobní zkušenosti, neboť v průběhu své novinářské kariéry zažil jedenáct amerických prezidentů. Politici přicházeli a odcházeli, ale Letter from America zůstávaly. Od roku 1966 Cook nevynechal jediný týden. Svou práci popisoval takto: „V pondělí se rozhodnu pro téma a celý den pro něj sbírám materiály. V úterý napíšu asi tak dvě a půl strany, zbylé tři stránky dopisuji ve středu - celkem 1700  slov, vysílací stopáž 13 a půl minuty. Pak to celé překopávám, zbavuji text zbytečných příslovcí, přídavných jmen a banalit. Ve čtvrtek to namluvím (poslední dva roky Cook nahrával své komentáře kvůli nemoci doma v bytě - pozn. mš) a v pátek se to vysílá.“

Alistair Cook zemřel v březnu 2004, měsíc poté, co napsal svůj poslední americký dopis. Jeho stránka na zpravodajském webu BBC je však stále živá.