Pel mel z New Yorku

Některé Čechy může potkat Čech jen v zahraničí. Jako třeba režiséra Vojtěcha Jasného v Českém centru v New Yorku. I když se do Česka vracívá a před měsícem dostal Českého lva za mimořádný umělecký přínos českému filmu, v New Yorku žije a hlavně - má tu své studenty. I oni si přišli poslechnout Jasného vyprávění. Každý první čtvrtek v měsíci totiž zve České centrum na tzv. Doh-Bree-Dehn - pomůcka při vyslovování dobrého dne. Na večer pro všechny, koho zajímá česká kultura, český jazyk, a kdo se chce sejít s krajany a známými.

„Tak co chcete, abych vám povídal? Řekněte si…,“ začal Vojtěch Jasný v češtině, hned ale přerušený, aby přešel do angličtiny. Ani ale nečekal na odpověď publika nebo jeho otázky, ale začal vyprávět o tom, jak se dostal k filmu, jaké překážky ho v životě čekaly.  A jak začal, tak za necelou hodinu skončil.

Prošel vzpomínky na dětství, tatínka, který ho přivedl k filmu jako promítač v sokolovně, na maminku, která mu v rodné obci po válce sbírala materiál k jeho nejznámějšímu a nejlepšímu filmu - Všichni dobří rodáci,  ale i vzpomínky na režim, kterému nejdřív sloužil jako autor propagandistických filmů z Číny a Sovětského svazu, a od kterého později  utekl. „Nevím, jak to bylo možné, ale v roce 68, při jednom natáčení, jsem najednou řekl, v srpnu sem přijedou ruské tanky a zůstanou tu. A ono se to stalo. A stejně, když mě všichni ujišťovali, že za pár let režim padne a znovu budu moct točit filmy, jaké chci točit, řekl jsem, nene, bude to trvat ještě dvacet let. A zase to byla pravda. Nevím, co to bylo, ale opravdu jsem to věděl,“ vyprávěl Jasný a z publika se ozvaly poznámky o proroctví…

Stejně zapáleně mluvil i o své současné práci, o filmu Terezín, který má být svědectvím o odporu Židů v rámci tábora. Film chce natočit anglicky, aby byl bližší i lidem za hranicemi Česka… „Dokud budu dýchat, budu točit filmy,“ rozloučil se a ještě další hodinu si neformálně povídal s diváky.

A nyní zpět k americké realitě.  Nejvíc se zde hovoří o jiném táboru, spíše ranči, blízko Eldorada v Texasu. Na ploše ohraničené vysokými ploty a chráněné ozbrojenou stráží totiž žije sekta, která uznává polygamii. Policie už odvedla před 400 dětí, protože sektu podezřívá z fyzického i sexuálního zneužívání dětí. Teď se musí prokázat, že sekta nutila mladé nezletilé dívky k manželství s mnohem staršími muži, mezi nimi se bude také vyšetřovat konkrétní případ dívky, která ve svých 15 letech za branami ranče porodila své první dítě.

Nikdo ze sousedů mimo ranč nevěděl, co přesně se tam děje. Když se zamykají, nechtějí přijít do kontaktu s naším světem, tak zřejmě nestojí o to, abychom my viděli a věděli, co se děje u nich, shodují se obyvatelé Eldorada. Na druhou stranu ti, kteří se členy sekty do styku přišli při obstarávání potravy a jiných potřebných věcí, tvrdí, že viděli, jak dobře se matky o své děti starají, jak nakupují jen nejzákladnější potraviny, nepijí alkohol, čaj ani kávu, dětem nekupují sladkosti, ale oříšky a med. Z toho vyvozovali, že ti za plotem mají jen jiný způsob života. Je dobře, že se konečně začalo něco dít, že se dozvíme, co je skutečně sekta zač. Pokud se prokáží podezření o zneužívání dětí, tak je ochráníme, říkají lidé z okolí.

Sekta je ale jinak soběstačná, na svém obřím ranči má vše, co k životu potřebuje. Domy, školu, kostel, zásobárnu vody a les okolo. Muži i ženy jsou oblečení do šatů jako před sto lety. Ženy a dívky nenosí make-up, vlasy mají pečlivě spletené do copů a děti jsou mimořádně dobře vychované, poslušné. Nepřipomíná vám to něco? Čtyři roky staré americké drama Vesnice?

Podobná sekta hraje roli i v oskarovém snímku Až na krev, který přišel nedávno do českých kin. Při sledování filmu si člověk říká, že jsou záběry přehnané a podobná společenství lidí smyšlená. Eldorado v Texasu ale ukazuje, že i v roce 2008 se najdou místa, ve kterých se chtějí lidé izolovat. Nelíbí se jim konzumní západní způsob života? Nebo jsou jen dobrými sluhy svých jakýchsi proroků, kterým naplňují jejich představy o životě, v tomto případě v podobě polygamie?

Stejně jako Česko očekává rozuzlení kuřimské kauzy, Amerika bude bedlivě sledovat tu eldoradskou.
 
 
 

  • Vojtěch Jasný autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/170/16979.jpg
  • Vojtěch Jasný autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/170/16977.jpg
  • Ranč Eldorado autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/166/16527.jpg