Ucho Svobody: Bohemia Jazz Fest začíná dnes!

Kvartet Kurta Ellinga, kvintet Davea Hollanda, kvartet Kennyho Garretta, kvintet Al Fostera a kvartet Stevea Colemana. Zástupci absolutní světové špičky se dvěma skutečnými esy v čele - nejlepším zpěvákem světa Kurtem Ellingem a nejlepším basákem téhož Davem Hollandem. Alespoň podle kritických anket z posledních let. A také podle poslechu jejich aktuálních i starších alb.

Tak tahle přehlídka výsostného jazzu bude zadarmo k mání ode dneška do soboty v českých městech. Nejprve dnes a zítra v Praze, kde hrají Garrett a Holland, ve čtvrtek v Plzni s Ellingem, v pátek s Colemanem v Prachaticích a na závěr s Fosterem v Českých Budějovicích. A protože jde o festival, budou hrát také další interpreti. Na samý závěr dravý Leonel Ó Zúniga and Havana Street Band. A pak kapely z Rakouska, Německa, Švédska, Slovenska a od nás.

Nebude chybět ani Rudy Linka, muž, jenž celou akci vymyslel. Sehnal sponzory, nabudil městské zástupce, aby podpořili akci, která je naprosto neobvyklá nejen u nás, ale vlastně i ve světovém měřítku. Rudy Linka už léta žije v New Yorku, dokázal se dostat na tamní jazzovou scénu a přišlo mu líto, jak na tom jazz u nás je. A tak přivezl už loni skvělé kapely zdarma. Aby se přišli podívat zvědavci, ti, kteří by nezaplatili. Třeba se chytnou. Třeba se chytli a přijdou letos znovu. Měli by, protože lepšího na světě nic nenajdou. Jen desítky stejně nebo přibližně stejně dobrých muzikantů žánru, který se jako jeden z mála pořád vyvíjí. Rozhlíží po ostatních polích, čerpá, využívá, zpracovává. Elling si zazpívá skladbu kdysi slavných rockových Bachman Turner Overdrive, jiní pracují s tématy od Dylana, Beatles, současnými hip hopovými názvuky, klasickými postupy a já nevím čím ještě.

Ostatní promotéři tuzemští možná brečí, zuří. Neměli by, i jim to může pomoct. Je potřeba probudit tuhle zabetonovanou Růženku. U které by se princ mohl třeba ulíbat. Marně. Lidé, diváci, posluchači, zblblí neustálou valbou komerčních rádií, kterou nesmyslně, trestuhodně a tupě vaří také snad veškeré tuzemské hospody a kavárny. Vždycky, když jsem ve Spojených státech, oceňuji tamní obecnou kulturu. V kavárnách jemný jazz, v hospodách kvalitní rock ovšem v hlasitosti umožňující normální hovor. Totéž v prodejnách, když už všude musejí hrát.

Vydejte se na česká náměstí a v případě Plzně na nádvoří tamního pivovaru. V nejbližších dnech se tam bude hrát skvělý jazz, za který nezaplatíte ani korunu. Iniciativa k nezaplacení. Díky aktivitě jednoho šikovného českého kytaristy, co se rozhlédl po světě.