Ucho Svobody v Tallinnu

Do Estonska, do hlavního města Tallinnu, jsme přijeli z Helsinek, zmapovat tamní kulturní život. Podívat se, jak v jedné z nejzajímavějších metropolí, nebo spíš metropoliček (žije tam na 400 tisíc obyvatel) Evropy vypadá bežná kulturní nabídka. Na první pohled standardně, divadla, opera, koncertní sál, galerie, kluby. Ale při bližším ohledání jsme zaregistrovali rozdíl.

Především - v týdnu, kdy jsme v Tallinnu byli, se připravovaly dvě události - provedení 8. symfonie Gustava Mahlera a původní opery Wallenberg. Z pohledu např. Prahy běžná, nepříliš akcentovaná věc. Tady ji ovšem plakáty upoutávaly na hlavních tazích. Bylo vidět, že jde o skutečné události.

Ano, osmá Mahlerova, zvaná též Symfonie tisíců, je událostí v symfonickém světě určitě. Málokterý orchestr, malokterý dům se k ní odhodlá dřív nebo častěji než za 10 let. Rozšířený symfonický orchestr, dva sbory, sólisté, velmi náročné aranžmá, velmi náročné zkoušky, nervózní provedení. Estonská filharmonie si troufla. Uzavřela touto symfonií, která končí snad nejkrásnějším hymnem v hudbě samé - větou Alles Vergaengliche, při které vám nemůže neběhat mráz po zádech, ať už jste vyznání hudebního jakéhokoliv - jarní sezónu.

Opera pak už je ještě výlučnější záležitostí, nikdo nemohl vědět, jak to dopadne. Jakto, že tedy jde o akce plakátované po celém městě? Důvody jsou zřejmě dva - jednak seveřané mají přece jen díky celkové náladě tamního podnebí tak blízké melancholii, smutku a dostatku času v dlouhých zimních i letních nocích k vážné hudbě o něco blíž. Ale hlavně - nabídka. Malá země na horním pravém okraji evropské mapy je prostě chtě nechtě na okraji zájmu velkých kapelních turné velkých rockových sestav. Ano, krátce před námi tam byli Pet Shop Boys a zakrátko přijedou Placebo, ale s běžným návalem našich dní se to srovnat nedá.

Je to dobře, nebo špatně? Minimálně z pohledu jakési osvěty dobře. Přemírná nabídka nechává prostor věcem, které by jinak zapadly v tom obecném marasmu. Jakási přirozená cenzura komerce nechává vyniknout věcem zdánlivě méně atraktivním. Díky čemuž přijdou i ti, které by jinak časově i finančně vyčerpala plytká Madonna nebo co já vím, kdo ještě.

Nevolám po omezení nabídky, lidé mají mít celou škálu možností. Ale takové malé síto…

I když - i v Estonsku sledovali s velkým zájmem Eurosong. I to může být výsledek podobného půstu.