Čunek jede 70

"Co kdybyste odešel,“ nadhodil v Událostech moderátor v živém vstupu Jiřímu Čunkovi. "A nechcete si to přece jen rozmyslet,“ žadonil ještě, když vícepremiér odpověděl záporně. "On by vás Topolánek vzal zpátky, až byste byl čistý.“ Ale Čunek se nedal. Nepůjde nikam. Proč by taky chodil, když strana stojí za ním a křehká vláda by byla blázen, kdyby působila třesení země. Ostatně, tak nějak mimochodem, má připravené jiné třesení. Poprvé za její vládnutí se tak může řešit něco jiného, než setrvání předsedy KDU-ČSL. Daně. Ale pryč od nich, stejně tomu nikdo nerozumí a výsledek návrhu je nejistý. Kolik lidí různých názorů a příjmů se na něm ještě musí shodnout!

Causa Jiřího Čunka je přehlednější. Podezření z braní úplatků a teď navíc rasistické výroky. Především v tomto čase nejvýznamnějších křesťanských svátků, Velikonoc, vhodné načasování. Vždyť to je přece bohulibé, rozlišovat lidi na kvalitní a ty méně. Na bílé a opálené. Na schopné a barvou predestinované. A už jsou tady první kladné ohlasy, z ultrapravé strany spektra. Asi nečekaně. Ostatně, všeobecné výzkumy ukazují, že i většinu společnosti si získal - naší mile xenofobní společnosti. Takové výroky, taková rétorika ji jen kultivuje. Je potřeba udržet si co největší odstup od civilizovaného světa.

Ale ono to prostě vychází. Všem těm, kteří porušují, drží se, nedají se. Kteří prostě jedou. Stejně jako na silnici, kde už se zase běžně porušují předpisy. Zrovna dnes jsem jel po Praze, hlupák, předpisovou něco nad padesátkou a myší mě a další auta přesvištěl nějaký pitomec. "Stejně zůstaneš viset na nejbližších světlech,” říkal jsem si. Ale omyl! Ta byla seřízena právě na tento styl jízdy, na nerespektující rychlost. Když jsem plynule dorazil já svou něco nad padesátkou, padla červená. A myšák se určitě vesele smál někde vpředu. Poučení už si jistě odvodíte sami. Z obou příkladů.