Kus dobré poslanecké práce

Jako když malí kluci lepí na pískovišti hrad. Tu ten přidá tuhle věžičku, tamten novou hradbičku, stavba je složitá, křehká, ale vypadá, že by to tak nějak mohlo i stát. Najednou ale jeden řekne, že se mu nelíbí támhleten tunýlek, zašťourá a z ničeho nic začne dupat nohama. Další mrňavý vztekloun si postaví hlavu, že zrovna tenhle tunel byl pro něj rozhodující a že bez něj není hrad hradem. Třetí se rozbulí, že cimbuří mu brání v rozhledu, ba v rozletu. Přidají se další a najednou koukáme jako blázni, jak složitě budovaný hrad vlastně nikomu nevyhovuje. Začnou po něm skákat jako smyslů zbavení a na pískovišti zbude jenom hromada písku.

Tak nějak to dopadlo s novým trestním zákoníkem, na kterém pracovali odborníci přes deset let a jímž se zvolení zabývali a o nějž se přeli také pěkně dlouho. Marek Benda je přesvědčen, že paragraf o zneužívání informací v obchodním styku je gumový a všelijak zneužitelný. Sociální demokraté vzkřikli, že právě bez tohoto "tunelovacího” paragrafu zákon nepustí. Pro lidoveckou víru je nepřekročitelné, že eutanazie není hodnocena jako vražda. Taky sexuální život nesmí začínat už ve čtrnácti, alespoň ne de iure. Že komunistům vadila trestnost popírání zločinů komunismu, to tedy doopravdy nepřekvapí. Hrad je rozbořen.

Nyní někteří říkají, že postavit nový nebude žádný problém. Jenomže věřte jim po tomhle stavitelském výkonu! Pozoruhodné je, že naprostou nepřijatelnost trestního zákoníku najednou objevili ti, kteří ho už jednou schválili. Samozřejmě – na mnoho problémů mohou existovat různé právní názory. A samozřejmě i názory ideové. Jenomže od zvolených by naivní volič očekával, že obecní zájem, v tomto případě snaha o vytvoření moderních základů trestního práva, bude stát kdesi výše. Potom se vkrádá podezření, že kdyby se o trestním zákoníku rozhodovalo někdy jindy než ve vypjatém předvolebním čase, prošel by. Sice s mručením, ozývajícím se ze všech možných stran, ale měli bychom jej. Takhle se nabízí dvě možnosti: buď na zákoníku pracovali poslanci hajdalácky po celou dobu, kdy byl vytvářen, nebo se zachovali lumpácky v okamžiku, kdy měli vztyčit glajchu. V každém případě jsme se opět stali svědky kusu dobré a úctyhodné poslanecké dřiny. A posílila se občanská důvěra ve věrohodnost vztyčování zvoleneckých paží.