Když se řekne Brazílie…

… téměř každý si představí karneval v Riu nebo fotbal. Ten poslední karneval s tradičními alegorickými vozy, školami samby a tisíci smyslných tanečnic skončil právě před týdnem. Fotbalem žije v roce Mistrovství světa celý svět. A celý svět také žasne nad virtuozitou hráčů jako jsou Ronaldinho, Ronaldo, Roberto Carlos, Kaká, Robinho a další následovníci fotbalového krále Pelého.

Když se ale v Brazílii řekne Česká republika, odpovědi zdaleka nejsou tak jednoznačné. Velká část Brazilců oslovených štábem ČT přizná, že o naší zemi neví prakticky nic. Najdou se ale i mnozí, kteří vzpomenou muziku, rovněž fotbal a pivo. „Velká země a velký národ,” řekl Joao Oliveira, univerzitní profesor v hlavním městě Brasilia, a dodal: "Národ, který prošel mnohými zkouškami a mnohými boji, aby si vydobyl to, co dnes má.”

Takové názory ale v Brazílii nejsou příliš časté. O Česku se toho mnoho neví, a to i přes tolik společného, co obě země v historii měly. Minulý týden přijel Českou republiku do Brazílie představit sám premiér Jiří Paroubek i s početnou skupinou průmyslníků a podnikatelů. „Cílem je znovu získat pozice pro naše výrobky na tak rozsáhlém a atraktivním brazilském trhu,” řekl štábu ČT o své misi.

Premiér Paroubek navštívil i monument bývalého slavného brazilského prezidenta českého původu a tvůrce dnešního hlavního města Brasilia, Juscelina Kubitscheka. Kromě něj nás s Brazílií v minulosti pojil třeba také úspěšný podnikatel Jan Antonín Baťa, který v jihoamerické zemi našel svůj nový domov. Přes to všechno České republice dodnes chybí základní smluvní rámec pro to, aby se na úspěšné obchodní vztahy z minulosti dalo stejně úspěšně navázat. Návštěva premiéra Paroubka v Brazílii by měla být pro dokončení smlouvy o hospodářské spolupráci důležitým krokem. Záměr zintenzivnit obchodní výměnu na schůzce s českým premiérem deklaroval i brazilský prezident José Inacio Lula da Silva.

Kromě Brazílie má Česko v Latinské Americe velmi blízko také do sousední Argentiny. S jejími lidmi nás pojí i na 30.000 potomků českých emigrantů, kteří v Argentině našli nový domov v období mezi první a druhou světovou válkou. Mezi potomky českých přistěhovalců patří také Norberto Polášek. Dodnes vzpomíná na leden roku 1948. Bylo mu 5 let, když severoargentinským městem Posadas projížděl historický vůz s cestovateli Zikmundem a Hanzelkou. „Můj táta jim tehdy vyběhl naproti, mával na ně a volal česky,” říká Polášek španělsky a česky s argentinským přízvukem dodává: "Haló, počkejte! Ježíšmarjá!”

Dodnes má z této události staré černobílé fotografie: pětiletý kluk na nich pózuje před autem se známými cestovateli. Od té doby už kontakt se zemí svých rodičů neměl. Podobných životních osudů je v Argentině mnoho. Někteří se narodili českým rodičům už v Argentině, jiní se narodili ještě v Česku a v Argentině našli nový domov. České a hlavně jihomoravské lidové písně tak v této jihoamerické zemi znějí dodnes. A dodnes se tam veselí tanečníci v pro Argentince tak podivných krojích.

Komunitu potomků českých přistěhovalců v provincii Misiones navštívil český premiér minulý týden také a předal zde dar – 3 milióny korun na výstavbu krajanského domu. Díky tolika společným prvkům z historie má Česká republika s Argentinou nadstandardní vztahy. Obchodní výměna by se teď mohla ještě rozšířit. Premiér Paroubek podepsal v Buenos Aires Dohodu o hospodářské a průmyslové spolupráci. Ta do budoucna vytvoří českým firmám výhodnější podmínky pro uchycení se na argentinském trhu. V Argentině už 2 roky působí česká vládní firma Czech Trade a Česko teď usiluje o zakázku na stavbu tepelné elektrárny v Río Turbio na jihu země za 160 miliónů dolarů – tedy asi za 4 miliardy korun. „Je velmi důležité, že českého premiéra doprovázejí i podnikatelé, kteří si mohou udělat konkrétní představu o situaci na místě,” řekl ČT argentinský viceprezident Daniel Scioli.

Čtyři roky po hluboké finanční krizi a státním bankrotu se Argentina znovu staví na nohy. Její hospodářství za loňský rok vzrostlo o více než 9% a snaží se ujistit svět, že dnes je zase bezpečnou zemí pro zahraniční investice.