Digitální zemětřesení dorazilo do Prahy

Dnes ráno mi set-top box oznámil, že nemá signál. Po přeladění se objevily pouze stanice někdejšího multiplexu "B", budoucí "trojky". Odpojil jsem set-top box a pokorně se vrátil k analogu - ovšem už jen se třemi programy (ČT1, Nova, Prima) a bez ČT2. Jsem totiž na společné anténě a tak musím čekat, než nám společnou anténu předělají. Doufám, že tak učiní do dubna příštího roku, kdy se má v Praze vypínat analogové vysílání zbývajících tří celostátních programů. Jinak bych musel hledat jiné varianty - domácí prutová anténa, satelit.

O tom, že pokud bude digitalizace příliš zohledňovat zájmy komerčních televizí, pak to „odnese“ v první řadě ČT2, jsem psal již před šesti lety v článcích Louče Televize Nova a digitální budoucnost ČR a Stanou se diváci ČT2 prvními majiteli set-top boxů?

Naštěstí mé obavy z toho, že by ČT2 mohla na dlouhou dobu vymizet ze sledovacího menu velké části televizních diváků, se naplňují jen zčásti. Set-top boxy od roku 2002 pronikavě zlevnily, hodně domácností si pořídilo - kvůli větší plazmové či LCD obrazovce - nové přijímače s digitálními tunery.

A především: objevila se jistá přidaná hodnota, kvůli které stojí za to si set-top box pořídit. Mám na mysli především nové zpravodajské programy ČT24, ČT4 Sport, Z1, ale také hudební Óčko a další, z nichž některé už vysílají (Public TV, Nova Cinema) a další brzy přijdou (Prima Plus, Barrandov TV).

Stojaté vody českého televizního rybníku, jehož hladinu si pro sebe z devadesáti procent zabíraly jen čtyři programy, se začaly hýbat.