Ucho Svobody: Aprílový týden uprostřed léta

Zatímco vedro tomu neodpovídalo, události tohoto týdne byly aprílové téměř nepřetržitě. Noviny se například pozastavily nad náhle objevenou obchodní prozíravostí bývalé manželky pana Paroubka. Ta nakoupila od nezorientovaného chudáka cosi pozemků, které pak obratem výhodně prodala s milionovým ziskem. Jako by snad měla přístup k dosud neznámým informacím o lukrativnosti této lokality. Je ale přece logické, že politik si k sobě vybere odpovídající osobnost. Už bývalý premiér Gross ukázal neobyčejný instinkt, když z poslanecké jídelny dokázal vytáhnout servírku, která, místo aby se utápěla u knedlíků a omáček, mohla konečně uplatnit byznys talent v oblasti podomního prodeje. Vzít si prostě úspěšnou modelku a zpěvačku, protřelou pokožkami leaderů rockových skupin, umí každý, to se Sarkozy nijak nevytáhl. To naši přední vyrábějí s přehledem z nevýrazných myšek královny trhu.

Zajímavý nesporně byl také střet naší výrazné herečky vyššího středního věku a odkvetlého rockera. Šlo tam o rozhovor, ve kterém ta první označila našeho úplně prvního zcela nelichotivou přezdívkou, zamyslela se nad jeho sexuální i politicko-geografickou orientací a vůbec se vyjadřovala dost neuctivě. A protože kvůli podobným věcem se u nás dříve zcela po právu trestalo a protože dnes už to tak nějak není zcela možné, jal se rocker, t. č. hradní muž, umýt herečce alespoň vlasy. Vznikla důstojná výměna názorů, za kterou by se celkem nemuseli stydět ani na onom pověstném trhu.

A všemu tomu dala korunu anketa, kterou dlouhodobě obdivuji minimálně za bezkonkurenčně nejpitomější název světa - Týtý. Podle deklarovaného většinového mínění se nám nejlepší herci pohybují prakticky výhradně v oblasti večerních strhujících seriálů o ulicích, ordinacích a růžových zahradách. Rudolf Hrušínský tak konečně dostihl věhlas otce, který k tomu musel dlouhodobě dusat prkna Národního divadla a hrát v řadě kvalitních filmů. Ono vystoupit ze stínu otce je samozřejmě těžké, ale jak je vidět, je to možné. Karel Gott je prostě stálice a Karel Voříšek už na Nově zbyl asi jako jediný možný, pokud nechceme volit dívku, která během týdne přestoupila z ložnice významného fotbalisty, bývalého reprezentanta, do peřin bezpochyby významného představitele české popmusic a originálních účesů. A zpěvačka? Majitelka udržovaných a veřejně zpřístupněných ňader ani nemusela celkem moc zpívat, klidně odstoupila z muzikálu a stejně vyhrála. Je dobře, že národ umí ocenit outsidery, že už to nedělá jen herecká asociace ve svých Tháliích.